Интересни факти

Най-уникалните басейни

Басейн "Глобалното затопляне"

Ню Йорк под вода - това е реклама в Мумбай, с която се обръща внимание на опасността от глобалното затопляне. Рекламата се намира върху небостъргач, в основата на който е плувният басейн и ефектът, който се е получил е фантастичен.

Немо 33

Басейнът Немо 33 в Белгия е с дълбочина над 33 метра и побира 2,5 милиона литра изворна вода с температура 30°C. В съоръжението има няколко подводни пещери на дълбочина 10 м. и многобройни подводни прозорци, даващи на посетители гледки към различните дълбочини.

Най-претъпканият басейн в света, Токио

Най-големият закрит басейн в света 

"Ocean Dome", разположен в Миядзаки, Япония на 30 000 кв.м., е най-големият закрит плувен басейн в света. Той е с дължина 300 метра и ширина 100 метра и лежи само на 500 метра от морето. Температурата вътре в павилиона се поддържа около 30 градуса, покривът е небесно синьо и дори има "облаци", атракция е изкуственият вулкан и системата за изкуствени вълни. За съжаление басейнът вече не съществува - затворен е през 2007 г.

Дяволският басейн

Дяволският басейн е най-опасното място за плуване в света и се намира на върха на водопада Виктория, на река Замбези в Африка на височина 128 м. Той представлява естествен плитък бесейн, вдлъбнат в скалите и популярен най-вече сред любителите на екстремните преживявания. От септември до декември, когато нивото на водата е сравнително ниско и течението е слабо, можете да плувате в дяволския басейн и да се наслаждавате на гледката от върха на водопада.

Най-големият басейн в света

Сан Алфонсо дел Мар е частен курорт в Чили, който представлява изкуствено създадена лагуна, призната за най-големия плувен басейн в света. Басейнът, който има продълговата форма, е с дължина малко повече от 1 км., покрива площ от 8 хектара, и има максимална дълбочина от 3,5 м. За да се напълни са му необходими 250 млн. л. морска вода, която се изпомпва от Тихия океан чрез специална филтрираща система, като само за един ден се изпомват около 800 хил. л.

Съоръжението е построено за пет години и през декември 2006 г. отваря врати. Разходите по целия проект - 1000 апартамента в 11 сгради, спортни съоръжения /футболни игрища, тенис кортове, фитнес зали, голф симулатор, водни пързалки/, ресторанти, супермаркет, дискотека, спа център, спортно училище /курсове по плуване, гмуркане, ветроходство, каяк, голф, тенис и парапланеризъм/ са около 1,5-2 млрд. долара, като 4 милиона отиват само за годишната му поддръжка.

Avas

Не пропускайте

Руан, Франция

Скопие, Македония

Вилнюс, Литва

Най-кървавите империи в историята!