Интересни факти

Събитията и емоциите

Когато сме в радостно настроение, ние запазваме в паметта си положителните събития, които ни се случват. Същото важи и за негативните събития - тях запазваме когато сме в лошо настроение. И това е така, защото обръщаме повече внимание на информацията, която хармонира с настроението ни.

Това означава, че събитията и емоциите се записват в паметта ни заедно - когато сме радостни, за нас е по-лесно да си спомним щастливите мигове, когато сме тъжни, си спомняме нещастните случки в живота ни.

Защо някои спомени се съхраняват и извеждат от паметта по-лесно от други? В проведени изследвания хората са карани да заучават думи, когато са в различно настроение и по-късно да си ги припомнят в различни емоционални състояния. По този начин се открива "зависещото от настроението изваждане на данни" - тоест ако научим нещо докато сме нещастни, ще си го спомним по-лесно, когато пак сме нещастни.

           

Гордън Бауър, от международно известния факултет по психология към университета Станфорд, Калифорния, заключава, че човек формира връзка между емоционалното си състояние и случващото се около него и че емоцията и информацията се запаметяват заедно.

Баъур открива и друга зависимост - когато сме щастливи, ние забелязваме и запомняме  позитивни случки, а когато сме тъжни - игнорираме щастливите събития и възприемаме и запазваме в паметта си само отрицателните събития.

Когато споделяте спомените си за последната екскурзия, например, ако сте в добро настроение, дори няма да се сетите да споменете за загубата на багажа на летището и ще споделите всички щастливи моменти, които сте изживели. Това е така, защото сте били в добро настроение, тръгвайки на път, и липсата на куфарите за няколко часа - отрицателно събитие, е останало на заден план. 

И за финал следната мисъл на Гордън Бауър:

Хората, които са щастливи по време на първоначалното преживяване, запомнят по-добре щастливи събития; сърдитите хора запомнят по-добре събитията, провокиращи гняв.

Усмихнете се и бъдете щастливи! Щастливи ще са и спомените Ви!

Avas

Не пропускайте

Фонтанелато, Италия

Чинкуе Тере, Италия - II

Чинкуе Тере, Италия - I

Двете най-скъпи парчета пица в света