Интересни факти

Ужасяващи неща, нормални за своето време

Лечение с кокаин

Преди повече от 130 години хората не са приемали кокаина за вреден и той се е предлагал в аптеките без рецепта за лечение на кашлица и зъбобол и се е препоръчвал като успокоително средство за децата. През 1885 г. кокаинът се рекламира като средство с аналгетично действие. В началото на XIX век той все още се продава свободно в аптеките и се е купувал от хора с алкохолна и морфинова зависимост. 

На екскурзия в психиатрична клиника

Снимка: wellcomeimages

Пациентите в психиатричните клиники са били третирани ужасно, въпреки че роднините им са плащали солидни суми за настаняването им. Не само, че не са били лекувани, но са хранени рядко, а за личната им хигиена никой не се и сещал да полага грижи. Освен това, собствениците на клиниките превърнали страданията на хората в бизнес - срещу такса всеки е можел да дойде на "екскурзия" в клиниката и да се забавлява.

Градина с жива декорация

През XVIII век за богатите хора е било престижно да имат живи статуи в градината си - това са били отшелници, които сами трябвало да си направят подслон - землянка, хралупа или пещера. На тях не им било позволено да се грижат за външния си вид и хигиена. Богатите винаги развеждали гостите си в градината, за да се похвалят с живата си декорация.

Радиоактивни играчки

Снимка: Webms 

Тази играчка е "най-опасната играчка в света" заради включените в комплекта радиоактивни вещества - полоний и уран. През 1950 г. радиацията се е смятала за доста безопасно нещо и на пазара се предлагат мини лаборатории като тази на Гилбърт, който смята, че лабораторията за атомна енергия е "най-зрелищната образователна игра" и би помогнала на обществото и най-вече на децата да разберат атомната енергия.

Човешки зоологически градини

Човешките зоологически градини са били широко разпространени в края на XIX  и началото на XX век с едничката цел да се покажат чужденците от Азия и Африка в естествения им примитивен вид. Най-много такива зоологически градини е имало във Франция, Белгия и дори в Германия. През цялото време на съществуването им те са посетени от над 18 млн. души, които често носели храна и я хвърляли в клетките. 

Тютюнопушене по време на бременост

Тютюнопушенето преди повече от 80 г. е препоръчвано от лекарите на бремените пациентки, за да могат да се справят с апетита, запека и промяната в настроенията - дори родилките са можели да пушат в болницата за по-бързо възстановявяне и избягване на следродилна депресия. 

Бебешките клетки и изпращането на колет с дете

В края на XIX век лекарите започнали да препоръчват на родителите редовно да излагат децата си на чист въздух, за да  засилят имунната им система. Хората купували клетки за птици, пъхали вътре бебето и закачвали клетката на или извън прозореца. Дори през 1922 г. има регистриран патент за бебешка клетка и те се използват чак до 50-те години на миналия век.

Близо 7 години, до 1920 г. американците са можели срещу 15 цента да изпращат децата си по пощата абсолютно законно. 

Avas

Не пропускайте

Скопие, Македония

Вилнюс, Литва

Филах, Австрия

Oснователят на "Виенски сецесион" - Густав Климт