Интересни факти

Хобитата, които ни правят щастливи

"Да има повече свободно време е по-важно за щастието на един човек, отколкото да има повече пари!"

Tова са изводите от последните проучвания на Дружество за социална и личностна психология. Според тях, с възрастта хората искат да прекарват времето си по-смислено, готови са да работят по-малко часове или да плащат на някого да върши неприятните и поглъщащи свободното им време задачи. Но дори и да не може човек да си позволи някои екстри в зависимост от доходите си, то той би намалил стреса и би се чувствал по-щастлив, ако пренареди приоритетите си и открие своето хоби. Подарете си щастие!

Купете си музикален инструмент

Музиката е едно от най-древните удоволствия и не е нужно да се ограничавате само със слушане. Да се ​​научите да свирите на инструмент е сигурен начин да получите дневната си доза щастие, тъй като музиката има драматичен ефект върху нашето настроение и процесите на мислене. 

Четете книги

Наистина няма нещо, което да се сравни със съвършената възможност за кратко бягство, потапянето в нови светове и преживявания. Ако трябва да избирате между книгата и нейната екранизация - не се колебайте.

Водете си дневник

Днес обикновено споделяме статус във Фейсбук с нашите приятели - лесно, бързо и кратко. Но ако опишем деня и преживяванията си в дневник - ще открием изкуството на размисъла, ще дадем своята оценка на ситуации и действия, събития и хора. 

Научете се да плетете

Плетенето в момента е на мода в някои западни страни - откриват се курсове, дори и в обедната почивка. Изненадващо лесно е да започнете - ритмичната, дори музикална природа на иглите за плетене, които се движат в такт една срещу друга, допринася за постигането на душевен мир.

Купете си фотоапарат

Много хора напоследък проявяват интерес към фотографията. Разучете функциите на фотоапарата, експериментирайте, оглеждайте се и просто снимайте. Създайте си албуми, отделете си снимки, които да сложите в рамки, направете си колажи. Всяка снимка запечатва емоция и предизвиква такава.

Опитайте да рисувате

Връзката между изкуството и щастието е доказана - дори само разглеждането на произведения на изкуството води до състояние, подобно на това, което изпитваме в любовта. Създавайте собствен шедьовър, изразете чувствата си.

Направете си градинка

Дали в двора или на балкона - физическите и емоционални ползи от поддържането на градина, било малка или голяма са огромни. Превръщането на разсада в цвете предизвиква трайно чувство на щастие и тук е уместна поговорката "Каквото посееш, това ще пожънеш".

Сгответе нещо ново

Ако готварството не е досадно задължение за вас, експериментирайте - използвайте нови рецепти - подготовката, ароматите, очакванията предизвикват щастие. 

Спорт и разходка

Спорт или разходка - превърнете ги в хоби, което освен че разтоварва, ще окаже и положителен ефект върху здравето и настроенията ви. Възможностите са толкова много - плуване, фитнес, тичане в парка, колоездене, туризъм - пешеходен и планински. Запознайте се с йога, пилатес, стреч, аеробика. Открийте танците - народни, класически, зумба.

Всеки може и е желателно, дори задължително да бъде щастлив - открийте вашето щастие!

Avas

Не пропускайте

Сибиу, Румъния

Мелк, Австрия

Линдау, Германия

Удобният достъп до любими сайтове