Интересни факти

Най-дългите тунели в света

Базисен тунел Готард

Снимка: Zacharie Grossen

Готард е най-дългият железопътен тунел в света, дълъг 57 км. и преминаващ под Швейцарските Алпи. Построен e за 17 години и е първата високоскоростна железопътна връзка между градовете Цюрих и Милано. Официалното му откриване е на 1 юни 2016 г., окончателно се въвежда в експлоатация през декември 2016 г.

Тунелът е част от мащабен проект за прехвърляне на товарите от автомобилния към железопътния транспорт. Приблизително 300 влака преминават през съоръжението за едно денонощие. Стойността му се изчислява над 12 млрд. долара, като средствата за изграждането му са от акцизи върху горивата и ДДС, пътни такси за тежкотоварните превозни средства и държавен заем, който трябва да се изплати до десет години от въвеждането му в експлоатация. 

Базисен тунел Бренер

Бренер, планираният с дължина 55 км. железопътен тунел ще бъде директната връзка между Инсбрук, Австрия, и Фортеца, Италия. Очаква се тунелът да бъде открит през 2025 г., което значително ще облекчи трафика между Бавария и Северна Италия. Цената на новия тунел ще бъде към 8 млрд. евро, огромна част от разходите ще бъдат покрити от двете държави.

Тунелът Сейкан 


Снимка:
Commander Keane 

Железопътният тунелът Сейкан се намира в Япония и свързва остров Хоншу с остров Хокайдо. Дължината му е 53,85 км. и впечатлява с това, че почти половината от дължината му се намира под океанското дъно. Най-ниската част на съоръжението се намира на 100 м. под морското дъно и на 240 м. под морската повърхност.

Идеята за презокеанска връзка между двата японски острова се заражда още в началото на миналия век, но сериозни геоложки и хидрогеоложки проучвания започват едва през 1946 г. Строителството на тунела е стартира през 1971 г. и той е отворен за движение през 1988 г., като приблизителната му цена е 3,6 млрд. долара.

Аvas

Не пропускайте

Пиодао, Португалия

Меерсбург, Германия

Гитхорн, Нидерландия

Незабравимите роли на Велко Кънев