Красотата на природата

Водопадът Gullfoss, Исландия Карта

Водопадът Gullfoss, в превод Златните водопади, е най-популярната туристическа атракция на Исландия и един от най-емблематичните водопади в Европа. Каскадата от двата водопада се намира в югозападната част на страната, на около 120 км. от столицата Рейкявик.

Водопадът е част от глетчеровата река Хвита, известна като Бялата река. Каньонът, в който пропадат  водите е широк около два километра и половина, а на дълбочина достига до около 70 метра. Предполага се, че се е образувал в края на последния ледников период при проливни наводнения. 

На около километър преди водопада реката прави остър десен завой и се стича по широка тераса, след което рязко пропада в пукнатина с дълбочина от 32 метра. Първият водопад от каскадата е с височина 11 метра, последван от втория - 22 метра.

Скоростта с която водата пада през водападите е приблизително 80 куб.м./сек. през зимата и около 140 куб.м./сек. през лятото, което го прави един от най-мощните водопади в цяла Европа. Това е и причината през 20-те години на миналия век да се планира изграждането на водно-електрическа централа. За щастие множеството протести в столицата осуетяват тези планове и днес може да се насладим на красивите забележителности в обособения в района природен резерват.

Водопадът предлага спиращи дъха гледки и оставащи за цял живот спомени - през лятото слънчевите лъчи обагрят водите му в златни нюанси и се образуват безброй пъстроцветни дъги, през зимата всичко е в плен на снега и леда, идилична бяла приказка.

Avas

Не пропускайте

Сибиу, Румъния

Мелк, Австрия

Линдау, Германия

Култови моменти с Павел Поппандов!