Красотата на природата

Бялата пустиня на Египет

Бялата пустиня на Западен Египет се намира на 45 км. от Фарафра и пленява всеки турист с магическите бели пясъци и приказните скални варовикови образувания - тя определено е едно от най-сюрреалистичните и спиращи дъха места в света.

В далечното минало Бялата пустиня е била морско дъно - след оттеглянето на водата се превръща в савана с буйни зелени площи и езера, обитавана от стада слонове, жирафи, газели. Пейзажът, който виждаме днес се е формирал от ерозията на платото под въздействието на силните пясъчни ветрове, оставяйки причудливи и уникални скални формации. Това е и причината местните бедуини да нарекат Бялата пустия „Уади Газар” или Долината на морковите. Жителите оприличават причудливите скални форми на скулптури на камили, митологични създания, птици, фараони, гигантски гъби с шапки.

От 2002 г. насам Бялата пустиня на Египет е обявена за национален парк. Единствените обитатели на белите пясъци, които при късмет могат да се срещнат са пустинните лисици. 

Посетителите могат да се насладят и на организирано къмпингуване под звездите. Бялата пустиня е особено красива при пълнолуние и при изгрев и залез слънце, когато слънчевите лъчи обагрят местността в топли оранжеви, кафяви и дори розови нюанси. 

Седейки около малък огън и наслаждавайки се на местното ястие от пилешко месо, ориз и зеленчуци, ще се озовете сякаш на извънземно пътешествие - тишина и блещукащи бели скали под осеяното с ярки звезди небе. Точно преди зазоряване ще ви събуди прекрасният аромат на кафето, което се приготвя на огъня и все още увити в спалния си чувал ще станете свидетели на незабравими гледки. 

Avas

Не пропускайте

Остров Мадейра, Португалия


Notice: Undefined offset: 1 in /home/avasxbe3/public_html/avas.bg/page-s-1.php on line 304


Notice: Undefined offset: 2 in /home/avasxbe3/public_html/avas.bg/page-s-1.php on line 312

Невероятните цветни скулптури!