Красотата на природата

Най-красивият железопътен маршрут в швейцарските Алпи

Швейцария е страната, прочута не само със швейцарските шоколади и часовници, но и с приказната алпийска природа. Смайващи пейзажи и спиращи дъха гледки предлага пътуването с швейцарските железопътни линии.

               

"Бернина Експрес", който свързва Швейцария и Италия, е известен с това, че е най-високата железопътна линия в Алпите. Нейното строителство е едно от чудесата на швейцарската инженерна мисъл. Влакът потегля от Шур при надморска височина от 584 м., прекосява Алпите при Оспицио Бернина на височина 2253 м. и се спуска при Тирано, разположено на 429 м. надморска височина. По-голямата част от маршрута е включена в списъка на световното историческо наследство на Юнеско.

“Бернина Експрес” има две линии – по-дългата Албула, която започва от градчето Шур е с продължителност 4 часа и е построена между 1898-1904 г, и по-късата Бернина, която започва от прочутия ски курорт Сейнт Мориц, построена между 1908-1910 г. 

Живописният маршрут е изпъстрен с 84 тунела и 383 моста, събрани по протежението на 384-те километра на тази жп линия.

“Бернина Експрес” потегля от Шур и се спуска в долината Домлешг, известна с многобройните средновековни замъци. След преминаването по високия 90 м. виадукт Солис, влакът навлиза в долината Албула, следва виадукта Ландвасър и промушването в редица тунели, прорязани в надвисналите огромни скални маси.

От Сейнт Мориц - "люлката на модерните зимни спортове" започва стръмното изкачване на Алпите, предлагащо неописуеми смайващи гледки. След това влакът навлиза в прохода Бернина и достига височина от 2253 м. и започва спускането си към Поскиаво и Ла Пресе.

                

След спускане по виадукта край Брусио влакът достига и  последната  си спирка - италианското градче Тирано.

Avas

Не пропускайте

Сибиу, Румъния

Мелк, Австрия

Линдау, Германия

Интересни факти за древен Рим