Красотата на природата

Маунт Тор, Канада - най-стръмният връх на земята Карта

Снимка: Paul Gierszewski

Маунт Тор се намира на остров Бафинова земя - най-големият канадски арктически остров. Със своите 1 674 м. той не е най-високият връх, но е най-стръмният с вертикална страна от 1 250 м. и наклон от 115 градуса.

Снимка: Ansgar Walk

Най-известният връх в Канада е от чист гранит и е кръстен на бога на гръмотевиците Тор. 

Остров Бафинова земя се намира на пътя на студените въздушни маси, нахлуващи целогодишно от северните ширини, което води до доста суров климат. Зимата е дълга и студена, а лятото мъгливо и облачно. 

Планината е в отдалечен район, но е популярна дестинация за запалените алпинисти. В подножието са разположени няколко места за къмпинг, а в основата на северната стена има изградени аварийни убежища и противовятърни съоръжения за алпинисти.

Първата геофизична експедиция в района, водена от Пат Бейрд е през 1953 г. и изкачва Северната кула на връх Асгард, а първото изкачване на връх Тор е през 1965 г. с експедиция на Канадския алпийски клуб, водена пак от Пат Бейрд. 

Първото успешно изкачване на Западната стена е постигнато през 1985 г., а през 1998 г.  Джейсън Смит я покорява абсолютна сам. 

Avas

Не пропускайте

Пиодао, Португалия

Меерсбург, Германия

Гитхорн, Нидерландия

В Япония и есенните листа се превръщат в изкуство