Красотата на природата

Пустинята Дащ е Лут, Иран Карта

Пустинята Дащ е Лут, в превод „пустиня на празнотата“ се намира в югоизточната част на Иранското плато. Територията й обхваща каменна пустиня, масивни набраздени скални ридове и дюни с обща площ около 52 000 кв. км., което я прави 25-тата по големина пустиня в света.

В централната част на пустинята преобладават скалните ридове, простиращи се на разстояние от 150 км. и достигащи височина от 75 м. Източната част на пустинята е покрита със солни площадки, а на югоизток е огромното пясъчно море - ерг - обширна равнинна област, покрита с пясъчни дюни и без каквато и да е растителност. Пясъчните морета се образуват най-често на мястото на древни, отдавна пресъхнали водни басейни. Дюните се натрупват с помощта на вятъра и някои достигат до височина от 1 000 метра. Дюните в Дащ е Лут са с височина над 300 метра и са сред на-високите в света.

Дащ е Лут е е най-горещото място на Земята с измерена температура от 70.6°C през 2005 г. Между юни и октомври субтропични бури връхлитат района и ветровете извайват причудливи форми в скалите, а подвижните пясъци създават уникални произведения на изкуството. През 2016 г. Дащ е Лут е включена в Списъка на ЮНЕСКО като обект на световното културно и природно наследство.

 

              

Avas

Не пропускайте

Топ дестинации в Испания

Фонтанелато, Италия

Чинкуе Тере, Италия - II

Oснователят на "Виенски сецесион" - Густав Климт