Красотата на природата

Марианската падина

Океанските падини представляват места под повърхността на океана, където една континентална плоча се подпъхва под друга. Марианската падина е най-дълбоката известна засега океанска падина, както и най-дълбокото място в земната кора.

Тя все още е слабо проучена и за нея се знае твърде малко - учените и досега спорят как се е формирала. Една от причините Марианската падина да е толкова дълбока е най-старото морско дъно, което се намира в западната част на Тихия океан. То е на 180 милиона години. Дъното на океана се формира от лавата по граничните ръбове на океанските плочи. Сред причините, които правят падината толкова дълбока е и фактът, че тя се намира далеч от каквато и да е голяма земна маса. Ако хвърлите камък във водата, ще му отнеме повече от час, за да достигне дъното. 

Марианската падина е разположена на няколко десетки километра източно от Марианските острови и архипелага Гуам. Нейната дълбочина в най-долната част – така наречената бездна Чалънджър – е малко повече от 11 километра.

Падината има голяма дължина - приблизително около 2 550 км., но ширината й е едва около 70 км. Налягането на дъното е около 1 100 атмосфери, там не достигат никакви слънчеви лъчи, температурата e приблизително около 2°C и кислород липсва - и въпреки това там има форми на живот, които са изключително добре адаптирани към тези условия и оцеляват.

На 26 март 2012 г. режисьорът Джеймс Камерън става третият човек в историята, достигнал най-дълбоката точка на световния океан. Неговите предшественици са американският морски лейтенант Дон Уолш и швейцарският инженер Жак Пикард, които се спускат заедно през януари 1960 г. 

Изучавайки уникални видеокадри и образци, получени в хода на дълбоководната мисия на холивудския режисьор Джеймс Камерън, учените открили причудливи форми на живот - гигантски (17-сантиметрови) подобни на скариди същества – амфиподи. Тестовете показали, че в организма им има такива съставки, благодарение на които тъканите и влакната успешно функционират в условията на високо налягане. 

Десетки нови биологични видове, непознати на науката, са открити и от сондата Океанос, изпратена в района от Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания.

Avas 

Не пропускайте

Скопие, Македония

Вилнюс, Литва

Филах, Австрия

The amazing dancing!