Красотата на природата

Най-опасната туристическа пътека в света, Испания Карта

Каминито дел Рей (Пътеката на краля) се вие в скалите на каньона Ел Чоро, в Испания. Този рискован планински преход позволява разходка над река Гуадалорсе на височина 100 м. по тясна пътека с ширина 1 м. и дължина около 3 км., прокарана в скалите на каньона.

Повече от десет години разрушената пътека е била затворена за посещения след като през 1999-2000 г. е имало поредица нещастни случаи. Испанското правителство влага 5,5 млн. евро в реконструкцията и обезопасяването й и прочутата като най-опасната пътека в света бързо се превръща в туристическа атракция, привличаща търсачи на силни усещания от цял свят.

Маршрутът започва от селцето Ел Чоро и обхваща 7,7 км., като преходът се взима за 4-5 часа. Атракцията е отворена шест дни в седмицата и може да се посети от 600 човека дневно. 

Кралската пътека е построена още в началото на ХХ век за строителите на местната ВЕЦ. Конструкцията била направена от бетон и стоманени релси, подкрепени от подпори на около 45 градуса в скалата, без парапети.

 

Местните жители я използвали, прекосявайки я пеша, с колело или на кон. Жените я използвали за да достигнат магазините в съседното село, а децата, за да отидат на училище. Пътеката получава своето име, след като испанският крал Алфонсо XIII минава по нея, за да посети церемонията по откриването на язовира през 1921 г.

Avas

Не пропускайте

Линдау, Германия

Руан, Франция

Скопие, Македония

Дългият път 10.11.1989 - 10.11.2017г