Красотата на природата

Водопадът Бигар, Румъния Карта

Снимка: Syed Ikhwan

Водопадът Бигар е разположен на река Миниш, в близост до град Бозовичи, Румъния. Той е един от най-красивите в страната поради начина, по който водата пада. Изворната, богата на варовик вода се стича от огромен объл камък от височина повече от 8 метра, превръщайки се в множество струи, намиращи си път през покритите с мъх скални ръбове.

Според легендата на това място живеело семейство, което дълги години не можело да има дете. Един ден жената отишла при живеещата наблизо вещица, с молба за помощ. Вещицата я посъветвала да пие вода от водопада през пролетта, но орисала детето, ако е момиче и се влюби, да изчезне от този свят.

Жената родила момиченце, което пораснало и се влюбило в младеж на име Бигар. За да предпази дъщеря си от предсказанието, бащата заключил девойката в една пещера, с надеждата тя да забрави момъка. Но тя не го забравяла - не спирала да плаче, докато сълзите й не запълнили пещерата и се спуснали в приказен водопад. Следвайки водопада, Бигар намерил пещерата и двамата живели щастливо до края на дните си. 

Водопадът Бигар с право е смятан за един от най-невероятните, красиви и тайнствени природни феномени не само в Румъния, но и в света. Местните жители го наричат  "Чудото на ждрелото на Минис". Интересно е, че той се намира точно на 45-ия паралел на земното кълбо, по средата между Северния полюс и Екватора. 

Avas

Не пропускайте

Линдау, Германия

Руан, Франция

Скопие, Македония

Интересни факти за древен Рим