Красотата на природата

Мелисани, остров Кефалония Карта

Снимка: Matt Sims 

Мелисани е името на подземно езеро и неговата пещера, разположени на източния бряг на гръцкия остров Кефалония, в близост до курорта Сами. Арката на пещерата се срутва преди няколко хиляди години и се обрауват две сводести помещения. При голямо земетресение през 1953 г., част от тавана пропада и подземното царство е осветено от слънчевите лъчи - прекрасни светлинни отражения по стените и водата на езерото.

 

Пещерата, в която се издигат великолепни сталактити и сталагмити е дълга около 100 метра, като езерото заема 1/3 от площта й. Водата в него е смесица от морска и езерна и дълбочината на места достига до 40 м.

До 1951 г., когато е открито от спелеолога Янис Петрохилос, езерото е било скрито сред бурната и гъста растителност на острова, но местните хора са знаели за съществуването му много по-отдавна. През 1963 г. пещерата и езерото са проучени от австрийски водолази и са открити като туристическа атракция.

В пещерата са намерени много артефакти, включително глинени фигури на бог Пан и влюбената в него нимфа Мелисани. Според една от легендите тук е било нейното лобно място - удавила се е в езерото, след като богът на пещерите Пан (богът – козел, съпровождащ нимфите) не отвърнал на чувствата й.

Покритите със сталактити и сталагми стени, зелената растителност по отвора на пещерата и светлосините отблясъци от кристалната вода правят мястото наистина уникално.

Avas

Не пропускайте

Мишколц, Унгария

Сибиу, Румъния

Мелк, Австрия

Повратни моменти, променили човешката история.