Красотата на природата

Водопади Виктория, Замбия и Зимбабве Карта

Снимка: Ferdinand Reus 

Водопадът Виктория се намира на около 1 000 м. надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези в Африка, между Замбия и Зимбабве. Местното име на водопада е Mosi-oa-Tunya (на един от местните езици означава гърмящ дим). 

Водопадът се смята за една от най-големите географски забележителности на Черния континент и се разделя на четири водопада - Дяволското перде, Дъгата, Главен водопад и Източното перде.

Снимка: abi.bhattachan

Според някои изчисления Виктория е най-големият водопад в света -  над два пъти по-широк и също толкова по-дълбок от Ниагарския водопад. Широк е 1,7 км. и е висок между 90 и 107 м. Интересен е и с това, че водата пада в котловина - липсва езеро, което да поема над 500-те милиона литра вода, падащи всяка минута.

Виктория се смята, че е открита от шотландския мисионер Дейвид Ливингстън, който търсейки търговски път към източноафриканския бряг, видял водопада през 1855 г. и го нарекъл Виктория в чест на английската кралица. 

Виктория и площта около водопада са включени в два национални парка - Гърмящият дим в Замбия и Виктория фолс в Зимбабве. Те са част от списъка на Юнеско за световно наследство и се приемат за едно от Седемте природни чудеса на планетата.

Avas 

Не пропускайте

Азеняш ду Мар, Португалия

Меминген, Германия

Ментон, Франция

Гениалните улични артисти - I