Красотата на природата

Остров Стафа, Шотландия Карта

Стафа е малък, скалист, необитаем остров с площ около 330 кв.м. и е собственост на Шотландия, след като й е подарен от Джон Елиът. Някога тук са живеели 18 души, но поради честите промени на времето, бурните ветрове и неплодородната почва днес той е напълно обезлюден.

Снимка: dun_deagh

В южната част на острова се намира морската пещера, наречена Фингал. Тя е издълбана от ерозията и е пълна с подредени една до друга уникални шестостенни колони, достигащи 20 м. Те са се формирали преди около 55 - 58 милиона години при вулканично изригване. 

Пещерата Фингал носи името си от ирландските легенди. Митологичният герой Фингал бил великан с безмерна храброст. Той живеел в Ирландия, но се влюбил в жена, обитаваща остров Стафа. За да може тя да идва в Ирландия, гигантът забил колоните една след друга, за да създаде пътека за обичаната жена.

Снимка: dun_deagh

Пещерата Фингал е известна още и като "Пещерата на мелодиите“. Това се дължи на многократното повтаряне на звука от прибоя, което се чува в недрата й. Сър Уолтър Скот, Джон Кийтс, Жул Верн и кралица Виктория са сред най-известните хора, посетили това необикновено красиво място. Пещерата е позната и от увертюрата на Менделсон "Хебриди", която той написал след посещение на острова през 1829 г.

Avas 

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Удобният достъп до любими сайтове