Красотата на природата

Езерото Бъля, Румъния Карта

Бъля е едно от най-посещаваните езера в Румъния - ледниково езеро разположено на 2 034 м. надморска височина в планината Фагараш, в централната част на Румъния. Езерото е достъпно с автомобил по живописния път през планината или с кабинковия лифт от Бъля Каскада при водопад Бъля. 

Езерото е дълбоко  11 м., широко - 190 м. и дълго 360 м. - температурата на водата през лятото рядко достига 10 градуса по Целзий. 

Легендата разказва, че на езерото живеел трудолюбив млад мъж на име Бъля. Майка му настоявала да си потърси жена и да се ожени, но той й отговарял, че полза от търсене няма - съдбата щяла да му изпрати момиче. Един ден, както пасял овцете в близост до гората, го нападнала мечка, но той смело я победил. Царят разбрал за неговата смелост и го назначил в охраната си, и скоро той се превърнал в началник на царските войски.  

Един ден Бъля разбрал, че животът, който е водил преди му липсва и решил да се върне при овцете си. Но най-голямата дъщеря на царя се влюбила в него и го посетила, за да го убеди се ожени за нея. Както си говорели, изведнъж се появила силна буря, опитвайки се да се скрият от нея, те паднали в езерото и умряли заедно, хванати ръка за ръка. Местните хора решили, че езерото трябва да носи името на младия, смел мъж.

През 1932 г. езерото Бъля, заедно с околна площ от 180 ха са обявени за природозащитен резерват. През 2006 г. на брега на езерото е открит първият леден хотел в Източна Европа, във формата на иглу.  Всяка зима той се възстановява от огромни ледени блокове, нарязани и отстранени директно от ледниковото езеро Бъля, а снегът по планинските склонове се използва за направата на ледени тухли и за довършителни работи.

Avas 

Не пропускайте

Азеняш ду Мар, Португалия

Меминген, Германия

Ментон, Франция

Най-скъпите имения в света!