Красотата на природата

Вратата към Рая, планината Тианмен, Китай Карта

Планината Тианмен е сред най-живописните атракции в Китай - извисява се до 1518 м. надморска височина в пределите на едноименния национален парк. Хората я определят едновременно като най - великолепната цветна градина в небесата и като приказната земя на границата с Рая.

До Вратата към Рая може да се стигне с най-дългата високопланинска въжена линия в света (7455 м.), разкриваща невероятни гледки и безкрайна синева. Другата възможност е 11 - километровият, лъкатушещ на слоеве подобно на китайски дракон път, известен като Авенюто към Рая. Той има 99 завоя, по 11 за всеки от 9-те райски палата, а краят му е точно в подножието на т. нар. Небесна стълба - 999 каменни стъпала към входа на Тианмен.

В западната част на планината, непосредствено до последната станция на лифта започва една буквално спираща дъха пътека - Призрачният път, дълъг около 800 м., изграден покрай скалата. Следва 60-метрово продължение на пътеката, … изцяло от стъкло. 

Името Вратата към Рая, се дължи на естествената карстова пещера, оформила се като огромна порта в планинския масив. Със своите 131 м. височина и 60 м. дълбочина, тя е най-високо разположената пещера в света. И макар на пръв поглед да представлява само огромна дупка, с благоговение и преклонение хората я наричат пещера, вярвайки, че това е най-близкото до Бога място на Земята.

Снимка: HotShot

В подножието на Вратата към Рая, се намира храмът Тианменшан. 

Avas 

Не пропускайте

Руан, Франция

Скопие, Македония

Вилнюс, Литва

Култови моменти с Павел Поппандов!