Интересни факти

Коледата по света - Австралия

Коледата е един от най-големите християнски празници във всички краища на света - коледните празненства в Австралия обаче, коренно се различават от тези в Европа и Америка. Австралия предлага уникално коледно тържество, което наистина си струва да се преживее.

В Австралия Коледата идва в разгарът на лятото и летните отпуски. Дядо Коледа заменя елените си с кенгура, а зимния си кожух - с летни дрехи. Температурите често надхвърлят 40 градуса и преобладаващата коледна украса е от факли и свещи. Самото честване на празника става на открито, обикновено на плажа, по обяд. На много плажове Дядо Коледа пристига на сърф, водни ски или с лодка.

Някои австралийци и повечето туристи обядват на местния плаж Bondi Beach в предградията на Сидни. Плажът привлича хиляди хора на Рождество Христово. Повечето австралийци предпочитат да се насладят на празника, организирайки си пикник.

    

Австралийците закачат коледни венци на входните си врати и пеят коледни песни. Традиционната украса е местно австралийско растение с малки зелени листа и бели цветове, които през лятото се обагрят в яркочервено. Сервира се студена пуйка, шунка и различни морски дарове.

Най-популярното събитие, на което австралийците се наслаждават е "Песни на свещи", превърнало се в традиция. Хората отиват през нощта на площада или около катедралата със свещи в ръце и пеят коледни песни. Всеки австралиец, който иска да участва в импровизирания хор, се явява на определено място със специално приготвена за случая свещ. Средствата от продажбата на тези свещи са за благотворителни цели. Традицията започва през 1937 г. и се провежда всяка година в навечерието на Коледа.

Всяка година от Сидни до Тасмания се провежда състезание с яхти.

Avas

Не пропускайте

Мелк, Австрия

Линдау, Германия

Руан, Франция

Децата през 60-70-80-те години!