Интересни факти

Коледата по света - Африка

Милиони хора по света посрещат Рождество Христово. Какви са обаче традициите в различните страни на африканския континент? Как хората празнуват Коледа в Африка?

Християнството в Африка датира от I век и заедно с исляма, представляват двете най-широко разпространени религии на континента. В Африка има около 350 милиона християни и според последни проучвания се смята, че тази цифра ще се удвои до 2025 г. 

Магазините, дърветата, църквите и домовете са празнично украсени, изкуствен сняг покрива палмите. Коледни песни се пеят от Гана до Южноафриканската република, трапезата е празнична, семействата се събират. В Африка Коледата е повече религиозен празник и не толкова комерсиален, в какъвто се е превърнал в Европа и Америка. В бедните райони на Африка малко хора могат да си позволят размяната на подаръци и най-очакваният подарък за Коледа са новите дрехи, обикновено предназначени за посещение на църква.

В Египет Коледа се празнува според Юлианския календар на 7 януари. Обичай е по-заможните жени да приготвят храна - риба и понички и да ги раздават на бедните. На коледната трапеза има супа, месо и ориз и специалните бисквитки с формата на кръст, наречени кахк. Освен подаръци и играчки, децата получават задължително и нови дрехи. 

В Етиопия също следват Юлианския календар и празнуват на 7 януари. Честването на Рождество на местен език се нарича Ганна и започва с 43 дневен пост. На Коледа семействата ходят на църква и обличат традиционните си бели одежди, наречени шамма – тънка, памучна бяла дреха с ярко оцветени ивици по краищата. Най-важното ястие е яхнията, наречена "wot". Тази пикантна яхния се приготвя от месо и зеленчуци, понякога и яйца. Традиционният етиопски плосък хляб, наречен "injera" се използва като лъжица. Въпреки че повечето хора не си разменят подаръци, те се събират и организират различни игри и спортни забавления.

В Сенегал ислямът е основната религия - и въпреки това Коледата е обявена за национален празник. Сенегалските мюсюлмани и християни са избрали да празнуват неофициално празниците си в атмосфера на религиозна толерантност.

В Малави малките деца обикалят на групи от врата на врата и изпълняват танци и коледни песни в съпровод на собственоръчно изработени музикални инструменти.

В Зимбабве има традиция, в която децата дават малки подаръци на деца, които са в болници или по някаква причина не могат да отидат на църква.

Коледата в Южна Африка е през лятото. Типичните коледни ястия включват пуешко, свинско и жълт ориз и задължително традиционен  Коледен пудинг. 

В Мадагаскар Коледата е времето, в което масово се кръщават децата. 

В Демократична република Конго хората се събират в църквите на Бъдни вечер. Църковните хорове пеят коледни песни, изнасят се и религиозни пиеси. 

Коледата в Гана е заслужената почивка, съвпадаща с края на събирането на какаовата реколта - Гана е вторият по големина производител на какао в света.  Семействата украсяват домовете си със свещи и светещи орнаменти. В Гана песните на църковните хорове и танците са съществена част от църковните служби на Бъдни вечер.

Една от коледните традиции в Нигерия е украсяването на домовете и църквите с палмови листа. Според старо поверие палмовите листа символизират мира и хората се надяват да внесат мир и хармония в живота си по време на Коледните празници. На трапезата трябва да има изобилие от месо - пуешко, пилешко, козе. Традиционно се приготвя и коледна торта. 

Как да пожелаете Весела Коледа:

в Гана: Afishapa
в Зимбабве: Muve neKisimusi
в Южна Африка на африканс: Geseënde Kersfees
в Южна Африка на зулу: Sinifisela Ukhisimusi Omuhle
в Танзания и Кения: Kuwa na Krismasi njema
в Етиопия: Melkam Yelidet Beaal                                 

Avas

Не пропускайте

Мелк, Австрия

Линдау, Германия

Руан, Франция

Най-скъпите имения в света!