Интересни факти

Интересни факти за Коледа

Светлият празник Коледа произлиза от староанглийското Christs Mass - "Mеса за Христос" и на този ден - 25 декември се чества рождението на Иисус, основният стълб на християнството. На Коледа си раздаваме подаръци, пеем коледни песни, разменяме си поздравителни картички, ходим на църква, приготвяме специални ястия и украсяваме домовете си с коледни дръвчета, светлини и гирлянди.

Рождество Христово се празнува за първи път през месец май на 200-та година в Александрия, а денят 25 декември е избран за честване от Римската църква през 380-та година.

В Англия Коледата е била забранена през 1644 г., тъй като се е считало, че празнуванията вредят на християнската вяра. В Америка, първият щат, който обявява Коледата за официален празник през 1836 г. е Алабама. През 1907 г. Оклахома е последният американски щат, който признава официално празника.

Украсяването на коледната елха със светлини се заражда, когато преследваните християни започнали да поставят запалена свещ на прозорците си, обикновено в саксия с растение, като знак, че там ще се произнасят молитви. Първото коледно дърво пристига във Великобритания през 1841 г., когато съпругът на кралица Виктория - германският принц Алберт, поставя елха в замъка Уиндзор. Първите електрически лампички за украса са били използвани няколко години, след като Томас Едисон прави публична демонстрация на електрическа лампа през 1879 г. 

Традиционните три цвята на Коледа са зелено, червено и златно. Зеленото е символът на живота и прераждането, червеното символизира кръвта на Христос, а златното представлява светлината.

Дядо Коледа или Санта Клаус е най-известната митична фигура, израз на вярата на хората в доброто и благоденствието и името му произлиза от холандския св. Никола - Sint Nikolass, съкратено до Sinterklass. Свети Никола е живял през III век и е бил известен с това, че е оставял тайно пари на бедните. 

Най-голямото събиране на хора, облечени като Дядо Коледа е отбелязано на 10.12.2010 г. в португалския град Порто - повече от 18 000 души са се пременили като Добрия старец.

В Англия децата очакват Дядо Коледа с подаръците на Бъдни вечер. В Испания  децата получават подаръците си от Тримата влъхви, а в В Италия - от добрата вещица Бефана. В Германия подаръците идват от специален ангел, наречен Кристкинд. 

Традицията на оставените в чорап подаръци, произлиза от скандинавския фолклор. Според легендата, когато Свети Николас - покровителят на децата - хвърлил торба с жълтици през комина на Бъдни вечер, парите влезли в чорап, окачен над огъня да се суши.

Песента Jingle Bells е написана за Деня на Благодарността и е композирана от Джеймс Пиърпойнт през 1857 г.  Jingle Bells е била и първата песен, изпята в космоса от астронавтите Том Стафорд и Уоли Шира на 16.12.1965 г. А класическата коледна песен "Тиха нощ" всъщност не е композирана специално за празника. Църковният орган се повредил и австрийският викарий Йозеф Мор, потиснат от тишината в църквата, съчинява мелодията.

Първата коледна картичка е изобретена от англичанина Хенри Коулс през 1843 г. Тъй като му омръзнало да пише дълги, поздравителни писма до семейството и приятелите си за празниците, той  решил, че с картичка поздравлението ще е по-кратко, по-съдържателно и по-приятно.

                     

Традиционният коледен обяд с пуйка идва от Америка - пуйката е била поднасяна първоначално като основно ястие за Деня на благодарността.

Най-прочутият елен на планетата Рудолф всъщност е от женски пол, както и всички останали елени на Дядо Коледа - през декември мъжките елени губят рогата си.

Avas 

Не пропускайте

Филах, Австрия

Динан, Белгия

Топ дестинации в Испания

Култови моменти с Павел Поппандов!