Интересни факти

Традициите на Бъдни вечер

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници, изпълнени с много любов, уют и доброта. Той е посветен на дома, огнището и семейството. Много от традициите, които се спазват са запазени от езическата култура. Ето част от най-разпространените традиции и суеверия, свързани с настъпващия празник:

- елхата трябва да се украсява на Бъдни вечер 

- вратите трябва да се оставят широко отворени, за да могат злите духове да излязат навън 

- за здраве и късмет на семейството, всички помещения в дома трябва да се прекадят с тамян 

- на перваза на прозореца трябва да се остави свещ, която да гори цяла нощ, за да се освети пътя на доброто

- здраве и щастие очакват този, който пръв кихне на Бъдни вечер

- според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6-ти януари (покръстването на Христос). Всеки трябва да сложи една скилидка чесън в джоба си, която да гони злите духове и не трябва да се излиза навън без нея.

- вярва се, че в полунощ на Коледа небето се отваря и всичко в един миг светва. Това обаче могат да видят само праведните.

- ястията на трапезата трябва да са нечетен брой - седем, като броя на дните в седмицата, девет, колкото месеца трае бременността на жената

- масата трябва да е украсена с елхови клонки и свещи 

- на трапезата трябва да има мед - за да е сладък живота, лук - за да се множат имотите, чесън - за да пази от зли сили, жито и ядки - символ на плодородието, плодове - символ на богатството, червено вино - символ на дълголетието, дрян - символ на здравето, торбичка с парички - символ на богатството и успеха

- задължително трябва да има домашно приготвена питка - представлява  символично жертвоприношение. В нея се замесва паричка - за богатство, зърно боб - за късмет и дряново клонче - за здраве.

На масата се сяда рано. Когато всички се съберат, най-възрастната жена прекадява къщата с тамян, като обикаля всички стаи "за да излязат злото и болестите, да влязат здравето, обичта и богаството". След този ритуал се казва молитва и чак тогава започва вечерята, като стопанинът разчупва питката. От масата не се става, освен ако не е наложително. Ако някой стане, то трябва да ходи леко приведен. Всеки член от семейството трябва да опита от всички ястия, за да му върви през годината. Трапезата не се вдига цяла нощ.

Бъдни вечер е нощта, когато стават чудеса! Пожелайте си най-важното и нека то се случи!

Avas

Не пропускайте

Меминген, Германия

Ментон, Франция

Пиодао, Португалия

Древногръцки войни и тактики!