Интересни факти

Средновековни градове по света

Прага, Чехия

Европейският град е изпълнен с красива средновековна архитектура: Карловият мост, пазарът в Стария град с пастелно оцветените барокови къщички и катедралата, невероятният Пражки замък, църквите и синагогите. Градът е признат за един от най-красивите в света и на два пъти е столица на Свещената Римска империя и седалище на императора ѝ. 

Овиедо, Испания

Градът е основан през VIII век и е най-старият християнски град в Испания, пълен с невероятни средновековни църкви, манастири, фонтани и други сгради. Като столица на Астурия, Овиедо е защитен от ЮНЕСКО и е една от най-популярните туристически дестинации в Испания.

Каркасон, Франция

Стените на Каркасон са изключителен образец на военна архитектура. Това са най-дългите стени в Европа - близо 3 км. приказна смесица от наблюдателни кули и подвижни мостове, чийто строеж започва през VII век. В началото на август се провежда Средновековен фестивал.

Сиена, Италия

През Средновековието Сиена била горд, богат и войнствен град-държава, който накрая бил победен от Флоренция. Градът е основан от римляните, като разцвета си достига през XII век. с производството на текстил, търговия и особено с банковото си дело и обмяната на валута – в Сиена се намира най-старата банка в Европа, създадена през 1472 г., работеща и днес. Университетът на Сиена е основан през 1240 г.

Пингяо, Китай

Пингяо e старинен китайски град с отлично запазени образци на дворци и крепостни стени. Основната атракция е Древният град, който има най-добре запазените стени на династията Мин в цял Китай. Селището, което е обявено за паметник на световното историческо наследство от ЮНЕСКО е било финансов център на империята по време на династията Чин. Древната крепостна стена на комплекса очертава периметър от 6, 2 км. Над 4000 старинни постройки са запазени все още в селището и в околностите му. 

Брюге, Белгия

Брюге е укрепено средновековно селище, чиито канали следват своя път през центъра, отразявайки фасадите, кулите и покривите на столетните сгради. Градът е създаден през IX век като крепост, която да защитава страната от набезите на викингите. През XIII век Брюге си извоюва славата на международен център на търговията с платове.

Тракай, Литва

Тракай е исторически град в Източна Литва, който през XIII век става столица на Великото литовско княжество. Рамо до рамо тук са живели хора от различни националности като литовци, поляци, караими, татари и руснаци, допринесли за развитието му. Най-голяма атракция е реставрираният Островен замък в езерото Галве.

Йорк, Англия

Градът e с богато историческо и културно наследство, дълго време на негов фон са се развивали най-важните политически събития, които са оказали влияние на целия ход на историята на Английското Кралство.

Гардая, Алжир

Основните забележителности в Гардая са пет древни селища, съставили Пентополиса. Всяко от тях е ксар - селище на местно племе бербери, изградено на хълм от кирпич и камъни, укрепено за отпор на набезите на арабите- номади. Създадени са в периода между X - XII век.

Avas

Не пропускайте

Чинкуе Тере, Италия - I

Остров Мадейра, Португалия


Notice: Undefined offset: 2 in /home/avasxbe3/public_html/avas.bg/page-s-1.php on line 312

Интересни факти за древен Рим