Интересни факти

Алтингът - най-старият парламент в света

Смята се, че първите заселници в Исландия са ирландски християнски монаси, които прекарват известни периоди на острова през VIII век. Те престават да го посещават след постепенното заселване на викинги, идващи от Норвегия.

Ингоулвур Артнаршон със семейството си

Първият известен заселник е знатен норвежец Ингоулвур Артнаршон, който през 874 г. се настанява в района на днешен Рейкявик. Ингоулвур е последван от много други скандинавски вождове, техните семейства и роби, които се заселват трайно по всички територии на острова през следващите десетилетия.

Тингветлир - мястото, където заседава Алтингът                                       Снимка: Reykholt 

До 930 г. основната част от ограничената обработваема земя на острова е разпределена. Тогава е създаден Алтингът, парламент със законодателна и съдебна власт. Тази ранна форма на парламент се свиква всяко лято в Тингветлир, където представителните вождове променят и поправят закони, решават спорове и назначават съдии.

Законите не се записват, а вместо това са запаметявани от избран говорител. Важно е да се спомене, че няма централизирана изпълнителна власт, тоест законите са прилагани от хората. Това естествено е водело до кървави отмъщения, които дават предостатъчно  материал за създателите на исландските саги. Алтингът се смята за най-старият парламент в света, който, макар и с прекъсвания, съществува и до днес - това е може би най-старата в света парламентарна демокрация.

През 1262 г. Алтингът сключва т. нар. Стар договор, с който Исландия се подчинява на норвежката корона, а със сключването на Калмарската уния в края на XIV век – на Дания. През 1918 г. между Дания и Исландия е сключен договор с 25-годишен срок, според който Исландия става суверенна държава в лична уния с Дания. 

След началото на Втората световна война комуникациите между двете страни са затруднени, а след окупацията на Дания от Германия през април 1940 г. стават невъзможни, поради което Алтингът възлага на правителството да изпълнява временно функциите на монарха, свързани главно с външната политика. В края на 1943 г. срокът на договора за уния с Дания изтича.

След проведен през пролетта референдум, на 17 юни 1944 г. Исландия е обявена за независима парламентарна република. Държавен глава е президентът - предимно с представителни функции, който се избира за 4-годишен период. Парламентът - алтингът се състой от 63-ма депутати и се избира за срок от 4 години.

Avas                                                                                                                               Източник

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Различните лица на Дядо Коледа