Интересни факти

Най-разпространените езици в света

Днес в света се говорят около 7 хиляди езици - едни от тях служат за основно средство за комуникация за хората от различните народи, докато други са разпространени само сред малки общности. Над 4,5 милиарда души по света, над половината население на планетата владеят един от десетте най-разпространени езика.

Английски език - 1,5 милиарда души

Той е майчин език за над 375 милиона души по света - основен език в САЩ,  Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия и много други. Говори се от стотици милиони европейци и индийци и е един от официалните езици в ООН. 

Китайски език  - 1,1 милиарда души

Той е майчин език за над 982 милиона души по света -  официален език в Китай, Тайван, Сингапур, Хонконг и други. Около 850 милиона от говорещите китайски използват най-популярния диалект мандарин. Китайският е един от официалните езици в ООН.

Хинди - 650 милиона души

Той е майчин език за над около 460 милиона души, като повечето  от тях живеят в Индия и Непал. Интересното е, че е говорим от огромен брой хора, но е разпространен в сравнително малка част от света. 

Испански - 420 милиона души

Той е майчин език за над 330 милиона души и се говори в Испания, по-голямата част от Централна Америка, почти половината от Южна Америка, части от Съединените Щати, Филипините, острови в Средиземно море, Атлантическия и Тихия океан. Испанският е  е един от официалните езици в ООН. 

Френски - 370 милиона души

За около 80 милиона души френският е майчин език и е официален език в 29 държави - Франция, Канада, Швейцария, Белгия и други. Френският е един от официалните езици в ООН.

Следващите по популярност езици са: арабски - 300 милиона души, руски - 275 милиона души, португалски - 235 милиона души, бенгалски - 233 милиона души и немски - 185 милиона души.

Avas

Не пропускайте

Сибиу, Румъния

Мелк, Австрия

Линдау, Германия

Едни от най - добрите роли на Тодор Колев