Интересни факти

Най-големите стадиони в света

Сред най-големите петдесет стадиони в света, приблизително половината се намират в САЩ , една четвърт в Европа, а останалите са разпръснати в Южна Америка, Азия и няколко в Африка.

Минималното изискване на ФИФА, според което на даден стадион могат да се играят футболни финали за Световното първенство, е капацитет над 40 хиляди души.

Първи май Рунградо

Първи май Рунградо е най-големият стадион в света по капацитет - 150 хиляди и се намира в Пхенян, Северна Корея. Използва се от националния футболен отбор на Северна Корея, а също и за лекоатлетически състезания, но основно за масови игри, наречени „Ариранг“.

Снимка: Nicor

Ацтека

Ацтека се намира в Мексико Сити и е с капацитет от 105 хиляди места. Рекордната му посещаемост е 119 853 души на мача Мексико - Бразилия, 07.07.1968 г. Ацтека е един от най-известните и емблематични футболни стадиони в света. 

Снимка: Jymlii Manzo

Камп Ноу

Стадион Камп Ноу се намира в Барселона, Испания. Капацитетът му е 99,7 хиляди и е най-големия стадион в Европа. 

Снимка: Markus Unger

Сокър Сити

Сокър Сити се намира в Йоханесбург, Южна Африка. През 1990 г. там се провежда първият масов митинг след освобождаването на Нелсън Мандела. Дизайнът на фасадата е уникален, напомнящ на глинено гърне. Стадионът е с капацитет 94,7 хиляди и е най-големия стадион в Африка.

Снимка: 2010 World Cup - Shine 2010

Avas

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Двете най-скъпи парчета пица в света