Интересни факти

Държави на два континента

Египет

Египет е едно от най-древните места на земята. По-голяма чат от територията на страната се намира в Северна Африка, малка част попада в пределите на Азия - Синайският полуостров, който се намира на изток от изкуствената бариера между двата континента – Суецкия канал.

Турция

Турция се намира на кръстопътя между Азия и Европа и граничи с осем страни  от два континента. По-голямата част от Турция е в Западна Азия, а останалата част е разположена в Югоизточна Европа. Истанбул се намира от двете страни на Босфора, Чанаккале - на пролива Дарданели. Дървеният кон от филма Троя  е изложен на брега в града.

Русия

Русия е най-голямата държава в света, която обхваща над 12% от сушата на Земята. Граничи с 4 европейски и азиатски страни. В културно отношение Русия е европейска страна, макар че географски по-голямата част от територията е разположена в Азия. 

Казахстан

Казахстан, която е сред най-големите държави в света, е почти изцяло разположена в Азия, малка северозападна част от страната е в Европа.

Азербайджан

Азербайджан е държава, разположена главно в Азия, малка част на север от Кавказ попада в границите на Европа. Страната е членка на Съвета на Европа и гражданите й се определят като европейци.

Avas

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Хилда - очарователният pin-up модел на 50-те години