Галерия - Архитектура

Изумителните руини по света - I

Паленке, Мексико

Снимка: Jan Harenburg

Пеленке е сред най-впечатляващите градове на маите от преколумбовия период, важен културен, политически и религиозен център. Намира се в щата Чиапас, Мексико, на надморската височина 150 м. Руините датират от III – II век пр.н.е.

След като маите го напускат, той запада и постепенно е погълнат от джунглата, но днес е възстановен и  е един от най-важните археологически обекти на Мексико. На територията на руините са открити Дворецът, представляващ комплекс от няколко съседни сгради, Храмът на стенописите, Храмът на кръста, Пирамидите на Маите. До 2005 г. откритата площ е около 2,5 кв. км., като се предполага, че тя представлява по-малко от 10% от общата площ на града и стотици структури все още са покрити от джунглата.

         

Аютая, Тайланд

Аютая е град, основан през 1350 г., разположен в долината на река Чао Прая. Бил е столица в продължение на около 400 г. на някогашния Сиам, днешен Тайланд. Градът е обграден от три реки и изкуствени канали, които са играели ролята на естествена защита от вражески нашествия.

По време на разцвета си, Аютая е бил оживен метрополис, конкуриращ се дори с европейските столици и обявен за най-великолепния град на света - днес руините му са невероятна атракция за всеки турист. 

Колизеумът, Италия

Колизеумът е най-великолепният от всички амфитеатри в древен Рим. Строежът му отнема десет години - започнат от Веспасиан през 70 г. и завършен от Тит през 80 г. 

С възможност да побере 50 хиляди зрители, Колизеумът е използван за гладиаторски борби, морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. Макар и частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, той остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. 

            

Тикал, Гватемала

Открити са постройки, датиращи още от IV век пр.н.е., но истински разцвет Тикал достига в периода 200 г. до 900 г. Населението по това време е между 100 и 200 хиляди жители. Градът е може би най-добре изученият и най-добре разбран от всички други градове на маите.

Той е бил най-бляскавият от всички градове - град-държава с множество храмове, дворци и жилища. Названието Тик’ал на езика на маите означава „място, където могат да се чуят гласовете на боговете“.

Партенонът, Гърция

Партенонът е древногръцки храм, главният храм на Атинския акропол, посветен на Богинята дева, покровителка на град Атина и се смята за шедьовър на древногръцката архитектура и символ на древногръцкия гений.

През 480 г. пр.н.е. персите завземат и разграбват Акропола и строежът на храма, който в този момент е достигнал до височина втори барабан на колоните, е бил унищожен от огъня, а работата по него прекъсва за повече от 30 г. Строителството му се възобновява през 447 г. пр. Хр., и е било част от целта на Перикъл – Атина да получи водеща роля не само във военната и икономическата област, но и в областта на религията и изкуството.

Avas

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Едни от най - добрите роли на Тодор Колев