Галерия - Начин на живот
Как се поддържа здравословно тегло с контрол над порциите?
Поддържането на здравословно тегло често се оказва предизвикателство, но контролът над порциите може да се окаже ключов фактор за успех, с по-малко усилия. Вместо да се фокусирате изцяло върху следенето и смятането на калории, можете да започнете промяната си по-простичко – с основен контрол над порциите храна, които приемате.
В тази статия, ще разгледаме защо този подход може да се окаже успешен и как можете да го постигнете сали за себе си, с някои утвърдени стратегии за преценка на храната, която приемате.
Какво значи „контрол над порциите“?
Контролът на порциите включва осъзнати решения за количество и вид храна, която се консумира при всяко хранене. Този метод се различава от броенето на калории, тъй като се съсредоточава върху вида и грамажа на храната, а не точния брой калории в нея.
Въпреки че е по-неточен подход, контролът на порциите прави здравословното хранене по-достъпно за начинаещите, като ги насочва към интуитивно разбиране на необходимото количество храна за тялото им.
Това помага да се избегнат преяждане или недохранване, и прави по-лесно поддържането на калориен баланс, благоприятен за здравето и теглото ни. И макар да не е най-добрият дългосрочен подход при преследване на определени цели, като отслабване или развитие на мускулатурата, контролът над порциите все пак е подходяща стартова точка, която изгражда усет и дисциплина на хранене, полезни за всеки мислещ за здравето си човек.
Как се упражнява контрол над порциите си? Доказани стратегии:
Ако написаното дотук ви харесва и искате да му дадете шанс, следвйте следните основни стратегии за упражненяване на контрол над порциите, които са се доказали като ефективен подход към този метод на хранене:
-
Разчитайте на визуални знаци: Визуалната ориентация може да бъде ваш съюзник. Използвайте размера на дланта си като средство за пресмятане. Разпъната длан показва приблизително размера на порцията протеини, а юмрукът - на въглехидратите във всяко ядене.
-
Слушайте тялото си: Внимавайте за сигналите, които ви дава тялото. Яжте, когато чувствате глад, и спрете, когато се наситите. Насочете вниманието си към храната, за да се насладите максимално на вкуса й, но и за да разберете точно кога сте приели достатъчно и да избегнете преяждане. НЕ се разсейвате с гледане на телевизор или разговори по време на хранене.
-
Подгответе си малки закуски и снакове: Разделете ядките, плода или друг вид междинно хранене, на което разчитате, в малки пликчета или контейнери само за една порция, за да предотвратите безсмисленото хапване от по-големи пликове или контейнери, с които не можете да прецените колко точно от съдържанието им сте приели.
-
Не бързайте с допълването на чинията: Не се спускайте към допълнителни порции веднага след основното ядене. Понякога тялото изисква време, за да осъзнае, че е сито. Затова изчакайте няколко минути преди да решите дали имате нужда от още.
-
Четете етикетите: Внимателно разгледайте етикетите на продуктите, които често използвате. Разберете размерите на порциите и бъдете особено внимателни към скритите калории в храните, които често са предимно от захари или мазнини. Този подход ще ви помогне да избегнете нежелана излишна консумация на калории, която може да доведе до повишение в мастните запаси на тялото.