Галерия - Светът на животните

Опасностите на Австралия

Австралия, страната на контрастите – огромни градове, разположени в близост до безлюдните  плажове и дива природа, макар и далеч от България си струва да бъде видяна.

Но внимавайте -  континентът е изолиран от останалата част на света и притежава своята уникална флора и фауна. Почти всичко в Австралия ще се опита да ви убие - и на земята и под водната повърхност.

Хищниците, които най-често причиняват човешка смърт в Австралия са крокодилите, акулите и каменните риби. Всички те обаче са победени от кубомедузите, чиято отрова годишно убива повече хора, отколкото първите три хищника, взети заедно.

Крокодилите

Факт е, че Австралия е пълна с крокодили, и то с гигантски размери. Те вече навлизат в градовете в северната част на континента и популацията им рязко се е увеличила, откакто бяха обявени за защитен вид в страната през 1971 г.  Река Аделаида е известна с голямата си  популация от соленоводни крокодили и навсякъде има надписи  туристите да се пазят от техните нападения.

Летящите лисици

Преди години жителите на Чартър тауърс в североизточния австралийски щат Куинсленд са били "държани като заложници" от 200 000 прилепи. Причината животните да си направят колония в града е изобилието на местните цъфтящи евкалипти.

Змиите

Австралия е дом на най-отровните змии в света. Те са навсякъде - по самолетите, в колите, в магазините, дворовете, дори в тоалетните чинии. Заплаха от тях дебне и от небето - птиците, които ги ловят, често ги изпускат.   

Континенталният тайпан е най-отровната змия в света – в едно нейно ухапване се съдържа достатъчно отрова, за да убие до 100 човека. За щастие, тя се среща само в пустините на Централна Австралия. 

Акулите

Градовете като Аделаида и Порт Линкълн в Южна Австралия са известни с популацията си от големи бели акули, обитаващи водите в близост до бреговете им. Много компании предлагат гмуркане с акули с помощта на специални метални клетки. Но сърфирането е опасно - количеството акули, дебнещо под водната повърхност е неизброимо.

Каменната риба

Този вид риба официално е считан за най-отровния в света и идеално се слива с морската среда в плитките води, които обитава. Най-опасната част на каменната риба са нейните гръбни перки - шипове, пълни с токсична отрова. Ако се докоснете до нея, ще изпитате една от най-силните болки на света. Отровата води до шок, парализа и смърт в рамките на няколко часа. Въпреки че е най-отровната риба в света, тя става за ядене - в Япония приготвят специален вид суши, наречено окозе, което е едно от най-скъпите в света.

Синьопръстеният октопод

Въпреки че е доста красив, този октопод има много силна отрова, причиняваща смърт в рамките на 2 часа. Когато излиза на лов, октоподът се слива с околността и дебне предпочитаната си храна - малки раци и скариди. След като бъде провокиран, бързо сменя окраската си и показва жълтия си цвят с ярки сини петна. Едно докосване от него е достатъчно да убие човек. Всъщност, в тялото му се съдържа толкова отрова, колкото да отнеме живота на 26 възрастни индивида.

Кубовидната медуза

Кубовидната медуза, или морската оса е най-опасната, защото е най-отровното създание в света. Малките пипала на животното съдържат мощна отрова, която е толкова болезнена, че инжектираният крещи, докато загуби съзнание. Тези медузи убиват повече хора годишно в Австралия, отколкото всяко друго животно.

Avas

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Двете най-скъпи парчета пица в света