Галерия - Светът на животните

Най-смъртоносните животни

1. Комари

Комарите наброяват около 3 500 вида и се срещат на всички континенти освен на Антарктида. Те са преносители на вируси, като са способни да предават причинителите на болестта, без самите те да развиват симптомите.

Някои от най-често срещаните болести предавани чрез комари са жълта треска, денга, западнонилска треска, малария. Счита се, че вирусът на СПИН не може да бъде пренесен посредством ухапване от комар. Комарите заразяват над 700 милиона души годишно в Африка, Южна Америка, Централна Америка и региони от Азия и убиват между 2 и 3 милиона души годишно.

2. Змии

Змиите са разпространени на почти всички континенти без Антарктика и някои отдалечени острови. Те са класифицирани в 15 различни семейства, съставени от около 456 рода и над 3000 вида. Змията обикновено се асоциира с отрова и смърт, но само около 450 вида са отровни, а 250 вида са в състояние да убият човек. Около 100 хиляди смъртни случая се регистрират годишно.

В България отровните видове змии са шест - пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточелият смок. Любовта към змиите е наречена офиофилия, страхът - офиофобия.

3. Скорпиони

Скорпионите принадлежат към клас Паякообразни - те са устойчиви на радиоактивни облъчвания, повечето от тях не пият вода през целия си живот и могат да издържат на глад до година и половина. Рядко нападат хора, освен ако не бъдат настъпени или провокирани.

От 1700 вида скорпиони, само 50 вида са опасни за хората. Отровата на големите тропически скорпиони предизвика тежки болестни състояния, както и смърт - регистрират се около 5 хиляди смъртни случаи годишно. 

4. Крокодили

Крокодилите са най-високо организираните съвременни влечуги и са най-близко свързаната с птиците съществуваща и днес група животни. Най-малките представители рядко надхвърлят 1 метър дължина, но има и гиганти, които достигат до над 7 метра и тежат повече от 1 тон - соленоводният крокодил и гавиалът в Югоизточна Азия, нилският крокодил в Африка и черният кайман в Южна Америка. 

Полът на крокодилите е определен още преди да се излюпят - ако температурата на яйцето е 33-36 градуса, то крокодилът ще е от мъжки пол, ако е под 33 градуса - ще бъде женски. Крокодилите нападат  и убиват около 2000 души годишно.

5. Слонове

Слоновете са два вида - Африкански слон, вписан като уязвим вид от Международния съюз за опазване на природата  и Индийски слон, класифициран като застрашен от изчезване вид. Една от най-големите заплахи за слонските популации е търговията със слонова кост. 

Обикновено слонът ходи с 5 км/ч, но може да тича с над 30 км/ч. Не може да скача, но може да плува на дълги разстояния и въпреки огромните си размери, се движи почти безшумно и грациозно. Поради високия естествен прираст на населението на африканските и южноазиатските страни се унищожават естествените местообитания на слоновете и срещите между хора и слонове стават все по-чести - годишно загиват над 600 души. 

В класацията следват:                                                                        

- африкански бизон, известен като черната смърт - убива над 500 души годишно

- африкански лъв - над 250 смъртни случая годишно

- хипопотам - над 200 души загиват при случайни срещи

Avas 

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Повратни моменти, променили човешката история.