Галерия - Светът на животните

Най-красивите породи коне

Ахал-текински кон

Снимка: Carol Magalow 

Ахал-текински кон е типичен представител на културните породи коне за езда и принадлежи към най-старите културни породи в света. Породата е създадена чрез естествена селекция от тюркменското население, като решаваща роля са изиграли сухият пустинен климат и оскъдният фураж в района на пустинята Каракум.

Цветът на косъма е различен - тъмно кестеняв, изабела, черен и др., космената покривка е с типичен златен гланц. Животните са изключително работоспособни и издръжливи и при най-тежки климатични условия. В момента има около 6600 Ахал-текински коне в света, най-вече в Туркменистан и Русия, въпреки че се срещат навсякъде в Европа и Северна Америка. 

Арабски кон

Арабският чистокръвен кон е една от най-древните културни породи в света. Създадена е в условията на сухия пустинен климат на платото Неджед, Арабски полуостров в края на VІ век. Поставени при суровите пустинни условия, често пъти без храна и вода, при постоянни изтощителни военни походи, от конете на арабите са оцелявали само най-издръжливите, най-невзискателните към условията на хранене и на отглеждане. Цветът на косъма е различен – сив, алест, кестеняв и черен.

Арабският кон съчетава сила и издръжливост, приспособимост към различни климатични условия, елегантен външен вид - тези му качества му отреждат ролята на универсален подобрител на коневъдството в света.

Морган

Снимка: Just chaos 

Породата коне Морган е широко разпространена в САЩ. За родоначалник на породата се смята роденият през 1790 г. жребец Фигер, чийто родители имали арабска, турска и арийска кръв. Първият собственик на Фигер бил учителят Джъстин Морган, на чието име по-късно бил наречен самият жребец.

Съвременният Морган може да се характеризира като универсален, много здрав, издръжлив кон с изключително добър нрав, отличаващ се с разностранна работоспособност и добре приспособяващ се към суровите условия на живот. Той е със спокоен темперамент, невзискателен и със здрави крака, което го прави идеален за различни видове спорт.

Avas 

Не пропускайте

Вернигероде, Германия

Шато де Шийон, Швейцария

Дубровник, Хърватия

Забавните проявления на перспективата във фотографията