Дестинации и топ забележителности в Европа - Италия

Чинкуе Тере, Италия - II

Чинкуе тере, петте селца: Риомаджоре, Манарола, Корнилия, Вернаца и Монтеросо ал Маре, е резерват, включен в списъка за природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Тъй като влизането с кола е забранено, възможността да се насладите на разкошните гледки към морето, лимоновите и маслинови горички, боядисаните в ярки цветове стъпаловидно разположени къщи е да поемете по панорамната пътека, наричана Синята пътека, която е с дължина 11,5 км.

От Риомаджоре тръгва пътека, прокопана в скалите през 1928 г. за удобство на ж.п. работниците и е известна като Пътеката на любовта - най-романтичният участък от пътя. По традиция на парапета й влюбените двойки заключват катинарчета. По нея се стига до Манарола.

Манарола е най-старото село. Тук се намира Барът на любовта, разположен на тераса, почти на ръба на скалите, с гледка към морето.

От Манарола пътят продължава през лозя и лимонови горички с изкачването на 368 стъпала към Корнилия.  

От Корнилия, по живописен път, заобикалящ бреговете се стига до Вернаца. Между Корнилия и Вернаца е средата на панорамния път и най-високата точка на Чинкуе тере.

От Вернаца до Монтеросо е най-стръмният участък от пътя. В Монтеросо се намира и единственият плаж със ситен чакъл в Чинкуе тере. В скалите е изсечена статуя на Гигант, който крепи света на раменете си.

Avas

Не пропускайте

Събитията и емоциите

Мъдростта на духовните лидери 

Странни лимузини по света

Култови моменти с Павел Поппандов!