Дестинации и топ забележителности в Европа – Гърция

Топ забележителности на остров Кефалония, Гърция

Остров Кефалония, най-големият остров в Йонийската група омагьосва с небесно сините и тюркоазени морски води, пещерите и дълбоките заливи, белите и червеникави плажове, планинския пейзаж и буйната растителност – той е в класацията на The Daily Telegraph като един от 20-те средиземноморски острова, които трябва да се посетят.

Кефалония разполага с международно летище /на 9 км. от столицата Аргостоли/ и три пристанища: Аргостоли, Сами и Фискардо. Островът буди туристически интерес след 2000 г., когато тук е заснет романтичният филм с  Пенелопe Крус и Никълъс Кейдж "Мандолината на капитан Корели".

Кефалония попада в силно сеизмична зона, източно от разлома на европейската и егейската тектонски плочи и земетресенията на острова са нещо обичайно. Най-силното земетресение през 1953 г. опустошава острова, разрушавайки почти всички сгради в градовете – с изключение на живописния Фискардо. И точно от него ще започнем обиколката на острова.

1. Fiscardo

Безспорно най-хубавото селище на Кефалония е Фискардо - намира се в североизточния край на острова и е единственото запазило архитектурата и атмосферата на една изминала епоха - времето, когато венецианците управлявали Кефалония. Живописното пристанище е заобиколено от боядисани в пастелни цветове къщички, а през лятото е препълнено с лодки и различни по големина яхти, сгушени на няколко метра от таверните и кафенета, предлагащи традиционната гръцка кухня.

Във Фискардо можете да видите и един странен паметник – на жаба. Той е издигнат в чест на формата на Кефалония – мнозина твърдят, че погледнат на картата, островът прилича на жаба.

2. Assos

Асос, само на 10 км. от Фискардо е живописно малко селце, разположено на полуостров с изглед към руините на венециански замък от XVI век. Тесни улички, колоритни къщички, чиито стъпала слизат чак до брега, много зеленина и цветя, наред с много уединени каменисти плажове и гладко и спокойно като басейн море – Асос ще ви очарова.

3. Myrtos Beach

Миртос е един от най-фотографираните плажове в цяла Гърция - дванадесет пъти е класиран на първо място като най-красив гръцки плаж и присъства и в международните класации като един от най-добрите плажове с уникално красива околна среда, тюркоазени води и лесен достъп.

Плажът е с форма на полумесец, ограден е от бели скали, покрити с гъста растителност и е покрит с малки обли, бели камъчета. До Миртос се достига от село Диварата по двукилометров криволичещ път с остри завои, предлагащи възхитителни панорамни гледки към морето.

Миртос не предлага естествена сянка от слънцето, носете си чадъри и бъдете внимателни  - морското дъно изведнъж става дълбоко и има силни течения.

4. Petani Beach

Петани е сред най-красивите плажове и много прилича на Миртос – намира се на полуостров Палики, само на 13 км. от вторият по големина град на Кефалония - Ликсури. Пътят от Ликсури до плажа предоставя впечатляващи гледки, а белите малки камъчета и кристално чистите, тюркоазени води ще ви очароват и омагьосат. Не пропускайте таверните и кафенетата високо над плажа.

5. Аргостоли - Археологически музей

Аргостоли, столицата на Кефалония се намира в естествен огромен залив, заобиколен от планини и зелени гори. Красивите венециански сгради, бижуто на града са били напълно унищожени от голямото земетресение през 1953 г. Градът е възстановен в модерен стил и е превърнат в живописно място с крайбрежна алея, обградена от палми.

Археологическият музей е приютил местни артефакти, открити из целия остров от микенския, елинистическия и римския период. Богатата колекция съдържа монети, мечове, скулптури и керамика.

6. Аргостоли - De Bosset Bridge

На входа на столицата се намира каменен мост с дължина 650 метра, De Bosset Bridge или мостът Драпано. Преди малко повече от 200 години живописната лагуна Кутавос до Аргостоли е предствлявала блато, но през 1813 г. швейцарският инженер Шарл де Босе изгражда мост, за да се осигури достъп до селата около залива. В негова чест до моста е издигната малка пирамида.

Какво още може да се види в Аргостоли?

 – разходете се по павираната крайбрежна алея с палми,

- вижте централния площад Plateia Valianou с многото ресторанти, кафенета и барове,

- не пропускайте пешеходната улица Lithostroto, красивата църква Свети Спиридон и часовниковата кула на площад Campana, над който се намира и ботаническата градина

- библиотеката на Аргостоли е приютила над 50 000 книги и стари, редки ръкописи, в близост до нея се намира и един от най-добрите театри в Гърция - театърът Кефалос

7. Castle of Agios Georgios

Замъкът Свети Георги се намира на 5 км. от Аргостоли, над село Peratata, кацнал на хълм на височина около 300 м. Той е издигнат от византийците през XII век, но запазената архитектура е от началото на XVI век, когато краткото господство на Османската империя е било прекратено от венецианците, които построили външна стена с дължина 620 м. Замъкът е бил столица на Кефалония до 1757 г. Предполага се съществуването на тунел, свързващ замъка с Аргостоли, но досега все още не е разкрит.

8. Monastery of Agios Gerasimos

Най-известният манастир почита покровителя на Кефалония Свети Герасимос, който идва на острова в средата на XVI век и се заселва в пещера, основавйки по-късно и манастира. Той умира на 15 август 1579 г. и когато след 2 години отварят ковчега му, мощите му се оказват нетленни - те и днес се пазят в стъклен саркофаг в старата църква.

В манастира идват хиляди поклонници от цяла Гърция и това налага да се построи нова, по-голяма църква. Свети Герасимос е почитан и по още един начин – голяма част от мъжкото население на Кефалония носи неговото име.

9. Ainos

Кефалония е не само най-големият, но и най-планинският Йонийски остров. Най-високата планина е Ainos, чийто връх е покрит с гръцки ели – вид, който расте само в южната ни съседка.

В планината могат да се видят още и ендемични видове растения, а по склоновете й живеят дребни диви коне. Мястото е обявено за природен парк.

10. Kaminia Beach

Каминия е един от най-дългите пясъчни плажове, но е известени с това, че два пъти в годината – през май и септември, на него излизат, за да снесат яйцата си прочутите морски костенурки Карета-Карета.

Достъпът до плажа е свободен, но има строги правила, които трябва да се спазват от туристите – не може да се копаят дупки, да се пали огън, да се лагерува, да се посещава плажа нощем.

11. Antisamos Beach

В дълбокия залив на източния бряг на Кефалония, на 3 км. от пристанищния град Сами се намира един от най-популярните плажове на острова. Антисамос е плажът, който очарова всички зрители на холивудската продукция “Мандолината на капитан Корели” – синьо-зелен цвят на морката вода, идеална за гмуркане с шнорхел и прекрасна зелена растителност, спускаща се чак до брега на морето. А отгоре е кацнал манастирът Аргилион, предлагащ уникални панорамни гледки.

12. Acropolis of Ancient Sami

Един от най-впечатляващите археологически обекти на острова е древният акропол в Сами. Първоначално град-държава, той все пак попада под римска власт и процъфтява като пристанище - археолозите са открили  много луксозни за времето си къщи и обществени сгради.

13. Drogarati cave

Недалеч от Сами се намира пещерата Дрогарати, открита в началото на XVIII век при поредното земетресение. Дрогарати е на милиони години, дълга е 95 м. и широка 45 м. и е известна с голямата си зала, предлагаща удивителна акустика и пълна със сталактити и сталагмити. Пространството с площ 900 кв. м е наречено „Зала на възхвалата”. Акустиката й е изпробвана от Мария Калас, а след нейното посещение там пещерата става домакин на много концерти. Според местните легенди в миналото Дрогарати е била дом на дракони, откъдето получава и името си.

14. Melissani Lake Cave

Северозападно от Сами се намира пещерата Мелисани - дом на подземно езеро и известна още като пещерата на нимфите. До 1951 г., когато случайно е открита от спелеолога Янис Петрохилос, мястото е останало скрито сред гъстата зеленина в недрата на острова. Покривът на пещерата е пропаднал при голямото земетресение през 1953 г. и подземното царство днес е осветено от слънчеите лъчи, създавайки невероятни отблясъци върху стените на пещерата. Най-добрите визуални ефекти се наблюдават около обяд.

Според една от легендите тук е било лобното място на нимфата Мелисани, която се удавила в езерото след като богът на пещерите Пан /богът – козел/не отвърнал на любовта й.

Прочетете още

15. Итака

Итака е известен най-вече като родното място и царство на Одиceй, но в сравнение с другите Йонийски острови той е най-малко посещаван – една от причините са каменистите плажове, а многобройните малки пясъчни плажове са достъпни само откъм морето.

Киони и Вати са най-живописните села, а най-прекрасни и очарователни са плажовете Филиатро, Саракинико и Агиос Йоанис. Този малък остров е чудесно място за туризъм - туристическите пътеки пресичат острова и водят до живописни селца и древни останки.

Не пропускайте да си наемете лодка или да се възползвате от частна обиколка с лодка с водач, за половин или цял ден – от изолирани и самотни плажове до скрити заливчета, островът е пълен с красиви места, които ще спрат дъха ви.

За любителите на пешеходния туризъм, колоезденето или просто разходка, съчетана с наблюдение на птици и уникални места за снимки идеалното място е в националния парк Ainos.

Полезна информация: островът може да бъде обиколен за около 5 часа с кола.

Разстояния: Фискардо - Диварата: 23 км. около 35 мин.; Диварата - Сами: 16 км. около 25 мин.; Сами - Скала: 38 км. около 50 мин.; Скала - Аргостоли: 36 км. около 50 мин.; Аргостоли - Диварата: 27 км. около 40 мин.; Аргостоли - Сами: 26 км. около 35 мин.

Къде да отседнете                                                               

Плажовете на остров Кефалония

Какво и къде да хапнем на остров Кефалония

Avas

Не пропускайте

Икитос - най-големият град, недостъпен по суша

Уелингтън - най-ветровитият град


Notice: Undefined offset: 2 in /home/avasxbe3/public_html/avas.bg/page-geography-1.php on line 284

Георги Русев в незабравими роли!