Дестинации и топ забележителности в Европа - Нидерландия

Топ забележителности в Гитхорн, Нидерландия

Знаете ли, че Холандия има своя собствена Венеция? И това е малко селце, със стари, над 200 - годишни приказни къщички със сламени покриви, без автомобилни пътища, само с водни канали, с обща дължина около осем километра и стотици дървени мостчета сред тях.

В превод Гитхорн означава „кози рога” – при наводненията през X век стотици стада кози са загинали в региона и години по-късно са откривани само рогата им. Какво може да се види тук, сред приказната идилия:

1. Каналите

Наемете лодка - с нея можете да обиколите цялото селце и да се насладите на десетките живописни селски къщички, чудните дървени мостчета и красивата природа. След обиколката може да си направите пикник на малкото островче в езерото Bovenwiede, а също и да поплувате. А след това разгледайте цялата тази красота по малките пътечки и високите мостчета над каналите.

2. Музей Giethoorn 'Oude Maat Uus

В Гитхорн има няколко музея, от които най-интересния е Giethoorn 'Oude Maat Uus - тук можете да научите историята на селцето, да се запознаете с народните традиции и обичаи и да проследите преобразяването на селцето /чрез добива на торф и появата на водните канали/ и превръщането му в холандската Венеция.

Музеят представлява автентична стара селска къща, служителите са облечени в традиционни костюми, а актьори пресъздават сцени от миналото на Гитхорн, позволявайки на посетителите да преживеят богатата история на селото.

3. Музей De Oude Aarde

Музеят „Старата Земя” в превод, е основан през 1969 г. и оттогава е събрал впечатляваща колекция от вкаменелости, скъпоценни камъни и минерали. В музея има и магазин за скъпоценни камъни и сувенири. Опитайте късмета си, като вземете участие в Лова на съкровища – натрошете камък и вижте, дали ще откриете съкровище в него.

4. Музей Gloria Maris

Този музей носи името на най-ценното си притежание: рядката черупка Глория Марис от морските охлюви в Тихия и Индийския океан. Тези екземпляри са изключително ценни за колекционерите по целия свят. Музейната колекция включва много други скъпоценни черупки, бижута и декоративни елементи, изработени ръчно от червени корали, перли, седеф.

5. Музей Histomobil 

Ако се интересувате от стари автомобили, то очудващо тук, в Гитхорн може да откриете богата колекция от автомобили и мотоциклети.

6. Национален парк De Weerribben-Wieden

Гитхорн попада в един от най-големите национални природни паркове на Холандия. През вековете, със започването на добива на торф, населението на огромни територии е било евакуирано и се образуват мощурища и заблатени райони. Днес в парка има много живописни водни пътища, предлагащи уникални гледки и районът се е превърнал в рай за фотографите.

Къде и какво да хапнете? – на картата /в оранжево/ са представени и най-добрите ресторанти в Гитхорн - не пропускайте да опитате холандското сирене, палачинките и традиционния ябълков пай. За почитателите на италианската кухня, точното място е ресторант Фратели.

Къде да отседнете                                                   Прочетете още за Гитхорн, Нидерландия

Avas

Не пропускайте

Ел Алто - най-високият град

Икитос - най-големият град, недостъпен по суша

Уелингтън - най-ветровитият град

Едни от най - добрите роли на Тодор Колев