Дестинации и топ забележителности в Европа - Германия

Топ забележителности в Линдау, Германия

Най-красивото пристанище на Бодензее безспорно е това на Линдау - на входа ви посрещат Новият фар, вляво и Баварският лъв, вдясно, а точно отпред се намира и Старият фар, Мангтурм.

Снимка

1. Новият фар

Новият фар е с височина 36 м. и обиколка 24 м., и е един от малкото на чиято фасадата е вграден часовник. Спираща дъха панорамна гледка към езерото и Алпите се открива от площадка на върха, само трябва да се изкачат 139-те стъпала до горе. Вътрешните стени на кулата са украсени с забавни анекдоти и факти за Линдау и езерото Бодензее.

Фарът на Линдау е най-южният фар на Германия. Любопитно за него е, че от пускането му през 1856 г., чак до пълното му електрифициране през 1936 г. са палели нефт в огромни тави, за да могат да излъчват светлинни сигнали.

2. Баварският лъв

Високият 6 метра и с тегло от около 50 тона, гордо извисяващ се баварски лъв е дело на мюнхенския професор Йохан фон Халбих. На пиедесталът му са изписани римските цифри “MDCCCLVI”, указващи годината на построяването му /1856 г./.

3. Мангтурм, старият фар

Старият фар на Линдау - Мангтурм се намира на крайбрежната алея и е бил част от укрепленията на старинния град, издигнати през XII век. Високата 20 м. квадратна кула е била заобиколена от вода и е била достъпна само по подвижен мост - идеалната наблюдателна кула в края на градските стени.

4. Altes Rathaus

Снимка

Най-голямото архитектурно бижу на Линдау е сградата на Старото кметство - построена  през 1422 г. в готически стил. Няколко десетилетия по-късно сградата преживява един от многото си исторически моменти: Максимилиан I свиква сесия на Имперския парламент през 1496 г. Векове по-късно, около 1930 г., фасадата на сградата е обновена от Вилхелм Нида-Рюмелин и когато най-накрая той завършва своята работата избухва грандиозен скандал: наред с фермерите, рибарите, морското чудовище и традиционните липи на Линдау, художникът е изобразил и танцът на смъртта - битката между небето и земята - символизирани от един скелет и млада, гола жена. Днес залите на старото кметство все още се използват за заседания на Общинския съвет, както и за приеми.

5. Peterskirche

Снимка

Най-старата църква в Линдау е Петерскирхе, или известна и като Църквата на рибарите, построена преди хиляда години в чест на Свети Петър, покровителят на рибарите. Архитектурно съкровище представляват стенописите на Ханс Холбайн Старият, изобразяващи сцени от Страстите Христови и живота на Свети Петър. В църквата се намират и паметник на загиналите немски войници от Първата и Втората световни войни и мемориална плоча на жертвите от Аушвиц. Тук може да се насладите и на приказно изрисуваната Кула на крадците – Diebsturm.

6. Градският музей на Линдау - “Haus zum Cavazzen”

Снимка

Безспорно най-красивата сграда на Бодензее е тази барокова къща от 1729 г., принадлежала на богат търговец и превърната днес в Градски музей.

7. Пазарният площад

Снимка

На пазарния площад се намира построената през XII век в стил рококо църква Свети Стефан - високи цветни странични прозорци, бели стени и деликатни, светлозелени орнаменти, олтар и амвон от червеникав мрамор. Църковните пейки в Свети Стефан са специални – тъй като амвонът е в средата на църквата, пейките са проектирани със сгъваеми облегалки. Така посетителите могат сами да решат дали искат да погледнат към олтара или към амвона.

Срещу Свети Стефан се намира и католическата катедрала на Дева Мария, издигната през 810 г. и след опажаряването й през 1728 г. възстановена в бароков стил и елементи на рококо.

8. Pulverturm

Снимка

Праховата кула е била част от градските стени и е оцеляла в 30-годишната война – зад нея се простира Градският парк, а крайбрежната алея, започваща от новия фар ще ви позволи да обиколите западната част на островчето и да се насладите на невероятните гледки към езерото и гордо извисяващите се Алпи.

Къде и какво да хапнете? - на картата /в оранжево/ са представени и най-добрите ресторанти на островчето - насладете се на гледката и опитайте местните специалитети!

Къде да отседнете                                                                             Прочетете още за Линдау

Avas

Не пропускайте

Най-големите страни производителки на кафе

20.06.451 - Битката на Каталаунските полета

19.06.1862 - Конгресът премахва робството в САЩ

Интересни факти за Германия!