Дестинации и топ забележителности в Европа - Австрия

Топ забележителности в Мелк, Австрия

1. Бароковото Абатство Мелк

Снимка

Най-голямата забележителност в града е великолепното, построено в стил барок Абатство Мелк. Основано е преди около хилядолетие от Леополд II, който го дарява на бенедиктинските монаси. През вековете Мелк е претърпял сериозни щети, но днес е напълно възстановен - функционира манастирското училище с около 900 ученици, библиотеката съхранява над 80000 тома, галерията на императора и стенописите на Йохан Михаил в църквата не трябва да се пропускат. Градините на абатството са малки, но много добре поддържани и са съхранили дървета на възраст над 400 години. 

2. Старият град

Снимка

Разходете из тесните улички на стария град - точно под абатството. На площада пред кметството може да се види старата страноприемница от 1657 г., заедно с герба на града. На улица Sterngasse се намира старата механа на абатството, датираща от 1736 г. и впечатляваща с каменната статуя на Дева Мария. На юг от Linzer Strasse е скътана старата поща, построена през 1792 г. и превърната днес в музей. На брега на Дунав е къщата на стария капитан и от нея се откриват чудесни гледки към реката.

3. Schloss Schallaburg

Снимка

Средновековният замък Шалабург, само на 5 км. от Мелк е построен през XII век, но от първоначалните постройки до наши дни остават само романски руини и един готически параклис. През XVI век е реконструиран и се превръща във великолепен ренесансов замък, чийто вътрешен двор е разделен на две нива, свързани с красива открита стълба и декориран с теракотена мозайка от 1600 плочки, изобразяваща митологични сцени. Днес замъкът е популярна изложбена зала, на чиято площ се представят различни културно-исторически и археологически експозиции.

4. Artstetten Schloss

Снимка

Замъкът Артщетен от векове е фамилна собственост на австро-унгарската династия на Хабсбургите. Артщетен всъщност е истинският дом на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд, наследник на Хабсбургския трон, чието убийство ускори Първата световна война. Той и съпругата му са погребани в криптата, а замъкът е пълен с исторически предмети, свързани с ерцхерцога и династията Хабсбург. 

5.  Руините на замъка Агщайн

Снимка

Около 16 км. от Мелк, на север по поречието на Дунав се намират впечатляващите руини на замъка Агщайн, разположен на стръмна скала, на повече от 300 метра над реката и предоставящ великолепна гледка към долината Вахау. Замъкът е издигнат през 1231 г. и няколко пъти е унищожаван и възстановяван. Тук са живяли и „бароните-разбойници - Kuenringer“, използвайки мястото като база, от която да атакуват и разграбват минаващите през долината кораби. Срещу руините на Агщайн, на левия бряг на Дунав се намира селцето Вилендорф, където през 1909 г. е открита известната Венера Вилендорф.

6. Schloss Schönbühel

Снимка

Замъкът Шьонбюел е само на 5 км. под Мелк, на десния бряг на Дунав, кацнал на скала, която се издига около 40 м. над реката. Построен през XII век на мястото на римска крепост, замъкът е реконструиран многократно и сегашния си облик добива в началото на XIX век.

7. Шпитц

Малкото градче Шпитц, на 18 км. северно от Мелк е старо пазарско средище от времето на келтите и запазило много от красивите си ренесансови и барокови къщи. Над него се извисява покритият с лозя хълм Tausendeimerberg. В околностите му са руините на замъка Хинтерхауз и Дяволската стена.

8. Долината Вахау

Снимка

Живописната долината Вахау обхваща 30-километровия участък по река Дунав между градовете Мелк и Кремс. Безспорно това е най-красивата част на Дунав и освен с природната си красота, районът е известен и с многото древни малки градчета и старинни замъци и манастири. Още от 1784 г. долината е привличала пътници със зашеметяващите пейзажи и многобройните ханове, известни като Buschenschenken, създадени от императора. Долината е включена в списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско.

Къде да отседнете                                                                                 Прочетете още за Мелк

Avas

Не пропускайте

Великденски остров

Вратата към Ада, Туркменистан

Остров Боракай, Филипини

Някои неща в България не се променят с годините!