Дестинации и топ забележителности в Европа - Франция

Анси, Франция

Снимка: Jon Westra

Анси е идилично градче във Френските Алпи, в южната част на Франция, близо до границата с Швейцария и е разположен на северния бряг на езерото Анси около малката река Тиу. Наричан е "френската Венеция", защото от него изтичат няколко канала, минаващи през стария град и създаващи неповторима атмосфера, а френският географ Раул Бланшард го определя като "перлата на френските Алпи". 

Снимка: Navin Rajagopalan

Градът възниква през XI век.  Два века по-късно е столица на Женевското графство, което по-късно е присъединено към Савоя. Около 1800 г. френската  армия завзема града и въпреки бунтовете, които непрекъснато избухвали, започва индустриален подем.

Снимка: Navin Rajagopalan

1815 г., след повторното абдикиране на Наполеон I Анси е върнат на краля на Сардения. Настъпва отново подем с изграждането на канализация, павиране на улици, изграждане на мостове, кейове и нови сгради, обособяване на обществен градински парк. През 1860 г. Савой е продаден на Франция и Анси се превръща в столица на Горна Савоя.

Сред забележителностите на Анси са замъкът Пале дьо Лил - островният замък, Замъкът на женевските графове, Замъкът Монтротие, църквата Сен Морис, градината на Европа.

Замъкът Пале дьо Лил е бил собственост на васали на женевските графове, които са притежавали острова. След това е имал различни предназначения - съдебна палата, сметна палата, затвор и в днешно време в него се помещава историческият музей на града.

Снимка: Navin Rajagopalan

Замъкът на женевските графове е построен в края на XIII век и след поредица опожарявания е бил напълно изоставен. След Втората световна война е изцяло реставриран и в него се помещават музея на археологията, обсерватория и аквариум с езерни рибки.

Анси е страхотно място и за всички, търсещи приключения - туризъм из Алпите, разходка с лодка, колоездене, дотъпни курсове за делтапланери.

Avas 

Не пропускайте

Буенавентура - най-влажният и дъждовен град

Асуан - най-сухият град

Кувейт - най-горещият град

Георги Русев в незабравими роли!