Дестинации и топ забележителности в Европа - Италия

Питиляно, Италия

Снимка: Biggs

Красивият древен град Питиляно, известен като "Малкия Ерусалим" се намира в провинция Гросето, регион Тоскана - на 170 км. северно от Рим и на около 200 км. южно от Флоренция. Той е вграден в скала от туфа и е заобиколен от стръмни бездни.

Първите заселници по тези места са били етруските, но първите писмени сведения за града са от 1061 г. В началото на XIII век е част от крепостта на знатната фамилия Алдобрандески, по-късно става владение на фамилията Орсини, чийто дворец може да се види и днес в града. По това време многобройни еврейски семейства, намират подслон в Питиляно, давайки началото на еврейската общност.

През 1556 г. Николо Орсини IV дарява част от земята си за обособяването на еврейско гробище, по-късно е изградена и Синагога. Прозвището си "Малкият Ерусалим" получава в началото на XIX век - една четвърт от населението на града са евреи. Днес в града живеят само няколко еврейски семейства.

Снимка: Tommasi Family

Питиляно е известен не само като градът на туфата, но и на доброто бяло вино. Магазинчетата, предлагащи вино са част от подземни пещери, мазета и тунели и в тях се съхраняват безбройни количества вино. Всяка година традиционно се провежда "Винен септември" - подземията са отворени за туристи и за дегустация на местните вина. 

Avas

Не пропускайте

Вашингтон е обявен за град на 03.05.1802

Най-дългите тунели в света

Страните с най-нисък коефициент на раждаемост

Най-екстремните места на Земята