Дестинации и топ забележителности в Европа - Франция

Рокамадур, Франция

Рокамадур, малко селище, намиращо се в непосредствена близост до река Алзу, е изсечен в 150-метровата скала, която опасва долината на реката. Градът носи името на цитаделата, около която е разположен, и до ден днешен е посещаван от френски поклонници и милиони туристи.

Рокамадур е построен на етажи - близо до реката, се намират къщите на обикновените хора, високо в скалата е разположен религиозният комплекс, състоящ се от девет църкви. Върху самата скала е замъкът, в който е живяла някогашната аристокрация.

Още през средните векове градът привлича множество поклонници. Изкачвайки 216-те стъпала, водещи до цитаделата, те се молят във всяка една от църквите. В най-голямата църква е изложена Черната Мадона на Рокамадур, покровителка на мореплавателите - статуя на Света Богородица, за която се смята, че има чудотворни сили.

В цитаделата е издялан в скалата чудотворния меч на Роланд, военачалник от войската на Карл Велики.

В скалите са открити няколко пещери - пещерата Мервей, използвана за убежище на хора още от палеолит, пещерата Линар, която е служела за жилище и некропол в периода на бронзовия век. В близост до Рокамадур се намира огромната варовикова пропаст Падирак с ширина 100 м. и дълбочина 246 м. 

Avas

Не пропускайте

Детските градини по света

Събитията и емоциите

Мъдростта на духовните лидери 

Георги Русев в незабравими роли!