Дестинации и топ забележителности е Европа - Португалия

Монсанто, Португалия

Монсанто е китно градче в Португалия, разположено на планински склон в югоизточната част на Сера Естрела. Построено между, около и върху гигантски гранитни камъни, Монсанто не е променял външния си облик от векове и през 1938 г. е обявен за "най-португалското градче".

Най-ранните открити следи са от каменната епоха, след това се заселват римляни, а през Средновековието вестготите. През XII век, крал Алфонсу I завладява Монсанто прогонвайки маврите. За съжаление, изградената средновековна крепост е била разрушена през XIX век поради експлозия в склада за боеприпаси на замъка.

Древните къщи са с полукръгли покриви и стени, вградени в естествените монолитни скали. Китните малки площадчета, множеството църкви и фонтани, прокопаните в скалите улички и проходи създават незабравима атмосфера и преживявания. 

Сред атрактивните забележителности са каменният кръст на Сан Салвадор, величествената часовникова кула – камбанария, която е най-високата постройка в града и е един от неговите символи, Църквата на милостта и Стълбът на позора.

До крепостните стени се намират пет каменни гробници и римски параклис, няколко римски порти и се открива изключително красива панорамна гледка.

Аvas

Не пропускайте

Университетите с най-много студенти

Страните, печелили Световната купа на ФИФА

Вкусни факти за шоколада

Невероятните цветни скулптури!