Дестинации и топ забележителности в Европа - Германия

Кохем, Германия

Снимка: Erik Söderström

Кохем е германски град, смайващ с добре запазената си архитектура от Средновековието чак до края на XIX век, с богата си история и очарователната природа. Разположен е в китната долина на река Мозел, богата на лозови насаждения и прочута с винарските си изби.

Кохем е бил населен от келти, римляни, но за първи път е споменат в официален документ като Вила Кухема през 886 г.  През 1332 г. получава статут на град и тогава се изграждат запазените и днес крепостни стени. През 1423-1425 г. градът е поразен от чумна епидемия,  по време на 30-годишната война е обсаден, но остава непревзет. Следват войни и разрушения, окупиране от френските революционни групи и през 1815 г. е присъединен към кралство Прусия. През Втората световна война голяма част от стария град и мостът на река Мозел са разрушени.

Императорският замък Кохем                                                               Снимка: Steffen Schmitz

Императорският замък Кохем се споменава в документи още през 1130 г. През 1151 г. е завладян от крал Конрад III, през 1688 г. е окупиран от френските войски по време на Деветгодишната война и е разрушен от тях през следващата година. През 1868 г. берлинският бизнесмен Луи Фредерик Жак Равен купува руините на замъка и започва реконструкцията му. Новопостроеният замък Кохем служи на фамилия Равен за лятна резиденция и остава тяхна собственост в продължение на 75 г. От 1978 г. замъкът е собственост на града.

Замъкът Виненбург                                                                                   Снимка: Thomas Krämer

Замъкът Виненбург е от средата на XIII век и в следващите векове е разширяван многократно. От семейство Вюненберг преминава във владение на семейство Метерних. По време на Деветгодишната война, през 1689 г. замъкът е обсаден и разрушен от френските сили и днес от него са останали само руини.

В Кохем се намира и единствената запазена в Европа мелница за горчица от 1810 г. и в която и днес се произвеждат различни видове горчица по стари и изпитани рецепти.

Сред забележителностите са катедралата на св. Антоний Абас, параклисите на Трите кръстта и на Св. Рохус, кметството и старият пазарен площад, древните градски порти Ендерттор и Балдуиновата порта.

В Кохем има отлични условия за пешеходен туризъм и каране на колело по велоалеите край Мозел. 

Avas  

Не пропускайте

Арката на Етрета, Франция

Седемте сестри, Англия

Тристан да Куня

Светът oт птичи поглед