Дестинации и топ забележителности в Европа - Австрия

Халщат, Австрия

Халщат се намира в Горна Австрия, на югозападния бряг на едноименното езеро, на националния път свързващ Залцбург и Грац. Освен живописната гледка на града и брега на езерото, тук могат да се видят първата солна мина в света, Музея за световно наследство и ледената пещера Дахщайн.

Халщат е град с древна история, свързван с добива на сол, която е била важна за бита на всички цивилизации, населявали тези земи. През 1595 г. е бил изграден най-старият тръбопровод в света, който свързвал града с Ебензее. За 40-те му километра дължина били използвани 13 хиляди дървета. До края на XIX век е  било възможно да се посети Халщат само с лодка. Крайбрежната улица е построена през 1890 г. През 1966 г. бил открит тунела към града, а през 1997 г. ЮНЕСКО обявява Халщат за световно културно наследство. 

Галерията на Кристина - най-старата солна мина в света, има 12 нива с дълбочина около 200 м. До входа й се стига с малки железопътни вагончета, изходът от мината е по най-дългата в света дървена пързалка. От Халщат може да се стигне до Глетчъровата градина, отворена през 1926 г. Глетчърът е най-красивата туристическа атракция в околностите на града - в него се намира Леденият дворец. Ледената пещера Дахщайн, с изумително красиви ледени куполи и скулптури, сътворени от самата природа, се нарежда сред най-значимите природни паметници на Австрия. 

Внимание заслужават и Праисторическият музей с оръдия и сечива, датиращи от желязната и бронзовата епохи, Народният музей, в който са изложени колекции на артефакти от келти, африканци и индианци и Местната църква, в която са представени инкрустирани черепи и кости.

Avas 

Не пропускайте

Южна Джорджия

Преди да се появят модерните фитнес зали

Най-скъпите филмови продукции

Светът oт птичи поглед