Дестинации и топ забележителности в Европа - Австрия

Топ забележителности във Филах, Австрия

По отношение неподправената красота на алпийските езера и планини, Каринтия е едно забележително място за почивка в южната част на Австрия и не случaйно е наречена "слънчевата страна на Алпите".

1. Главният площад

Снимка

Заобиколен от река Драва и свързан с няколко моста, старият градски център на Филах е един от най-живописните в южна Австрия. В долната част на площада се намира и стълбът на позора, на който са изобразени четирите драконовски наказания - бичуване, чупене на ръката, избождане на окото и отрязване на ухото - като предупреждение към престъпниците.

2. Изящните църкви на Филах

Heiligenkreuzkirche - розовата църква от XVIII век с уникални стенописи.

Hauptpfarrkirche St. Jakob - готическа църква с 95 метрова кула и платформа на височина 48 м., предлагаща панорамна гледка. Църквата е с уникални фрески и огромен позлатен олтар в стил рококо, украсен със свежи цветя. Стените са обсипани с богато украсени мемориални таблички на благородните фамилии в района. 

Pfarrkirche St. Martin - с огромния бароков олтар.

3. Градският музей

Снимка

Музеят на град Филах е един от най-големите и най-стари музеи в цяла Австрия. Основан през 1873 г, той се гордее с голямата си колекция от регионални произведения на изкуството и артефакти от праисторически времена до днешни дни. Забележителна е колекцията от сребърни и златни монети.

4. Relief von Kärnten

Снимка

Построен през 1913 г. и известен като най-големият релефен модел на ландшафт в Европа, релефа „Кернтен“ представлява внушителен, огромен модел на Каринтия, разположен в парка „Шилер“, южно от Стария град. Той обхваща 182 кв. метра и изобразява провинцията в мащаб 1:10,000  и съответно 1:5,000 вертикално.

5. Музеят с ретро автомобили

Снимка

Частният музей с ретро автомобили и мотоциклети притежава над 240 експоната, произведени между 1927-1977 г. - грандиозна колекция, която си заслужава да се види.

6. Villacher Alpenstrasse

Снимка: Vladyslav Artyukhov

Живописният 17 километров алпийски път, със своите уникални панорамни гледки е задължително изживяване в района около града. Пътят е платен, води до подножието на най-високия връх в региона - връх  Dobratsch /2 167 м./ и е достъпен за автомобили и колоездачи. По пътя има доста отбивки и места за паркиране, от които тръгват туристически пътеки.

7. Burg Landskron

Снимка: Johann Jaritz

Замъкът Ландскрон се намира на североизток от Филах, на надморска височина от 800 м. Надгробни могили и каменни надписи свиделстват, че районът е бил заселен 800 г. пр.н.е, през XIV век е бил владение на Хабсбургите, по-късно е седалище на Кевенхюлер. Многократно е опожаряван, но 1953 г. е реставриран от един от най-богатите собственици на гори в Розентал и днес е отворен за туристи. 

8. Faaker See

Снимка

Езерото Фаак, югоизточно от Филах е с дължина 2,6 км. и ширина 1,7 км. и е забележително място, подходящо за плаж, риболов, ветроходство и каякинг. На място се организират много туристически забавления - конна езда, скално катерене, колоездене и туристически обиколки. В района могат да се разгледат старинни курорти и е пълно с уникални места за къмпинг и пикник.

9. Silbersee

Снимка

Зилберзее, в превод сребърното езеро е сред малкото езера, които могат да се посетят целогодишно - през летния сезон езерото е подходящо за плаж и водни спортове, през зимата се превръща в приказна ледена пързалка.

10. Aichwaldsee

Снимка

Очарованието на това малко езеро, недалеч от езерото Фаак е съхранената в района природа - езерото попада в защитен природен парк и е подходящо за плаж и риболов. 

11. Ossiacher See

Снимка

На североизток от Филах се намира езерото Осиах - третото по големина езеро в Каринтия, което изумява с поразителния си загадъчен зелен цвят. Езерото е включено в защитен природен резерват и се посещава от над 2 млн. туристи годишно. 

На южния бряг на езерото се намира Осиах, най-голямото селище в района и Абатство Осиах от XI век, възстановено през XVI век. Абатството е дом на музикалния фестивал „Лятото на Каринтия”, провеждан ежегодно през месец август - многобройни оперни, хорови, оркестрови и камерни концерти в една очарователна природна красота.

 

Къде да отседнете                                                                            Прочете още за Филах                                                                 

Avas

Не пропускайте

Световни туристически дестинации

Най-опасните страни в света

Най-безопасните страни в света

Интересни факти за джинсите (дънките)