Дестинации и топ забележителности в Европа - Испания

Севиля, Испания

Севиля, артистичната и културна столица на Андалусия е разположена на река Гуадалкивир и е била основното пристанище, през което са преминавали връзките между Испания и нейната отвъдморска колониална империя през XVI-XVII век.

Според археологически разкопки първите заселници са се установили през IX век пр.н.е. За повече от шест века римляните са господствали над цяла Испания и през 49-та година пр.н.е името на града е сменено на Хиспалис от Юлий Цезар. Севиля е бил родното място на римските императори Траян и Адриан. 

През 712 г. Севиля е завладяна от маврите, средновековните мюсюлмански обитатели на западното Средиземноморие и Западна Сахара и тяхното господство в Андалусия продължило близо осем века - до 1492 г., когато Католическите Крале прогонили  последния мавърски владетел от Гранада. Завладяването на Америка превръща Севиля в един от най-богатите градове на Европа - градът държи монопол върху търговията с Новият континент.

Посещението на Севиля е истинско преживяване - комбинацията от римска и мавританска архитектура, дворците от XVII век, ренесансовите и барокови сгради, преплитащите се улички с тапас-барове.  

Дворецът Алкасар е сред символите на Севиля и е обявен е за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. По-голямата част от съвременния дворцов комплекс е построена от крал Педро I Кастилски върху развалините на арабската крепост. При строежа се използват мориски работници, които да построят двореца в ислямски ахитектурен стил - архитектурния стил Мудехар.

По-късно испанските крале добавят готически, ренесансови и барокови елементи. Повече от 700 години Алкасар де Севиля е испански кралски дворец  и днес той се използва от испанското кралско семейство като официална резиденция в Севиля.

Катедралата на Севиля - Catedral de Santa María de la Sede, построена между 1402 г. и 1506 г. е най-голямата готическа катедрала в света, макар, че италинаци и англичани  оспорват това теърдение. Някогашното минаре сега се радва на посетителите, изкачили се на височина от 114 м., за да видят красивата панорама на андалуската столица.

Главният архив на Индиите е документално хранилище, което съдържа ценни документи за историята на Испанската империя в Америка и Филипините и е прекрасен образец на ренесансовата архитектура в Испания.

Златната Кула е построена през XIII век на източния бряг на реката и е била част от масивната стена построена около Севиля. 

Тук е и известната севилска арена за корида Пласа де Торос, построена през 1749 г. и е най-старата арена за бикоборство в Испания.

Севиля е най-романтичният град на Испания - тук са ритъмът на страстното фламенко и спектаклите в мнобройните  театрите, тук са над 1000-та тапас-бара, които предлагат огромно разнообразие от хапки, тук е мястото, където се усеща духът на историята.

Аvas

Не пропускайте

Най-отдалечените острови на земята

Ел Алто - най-високият град

Икитос - най-големият град, недостъпен по суша

Oснователят на "Виенски сецесион" - Густав Климт