Дестинации и топ забележителности в Европа - Испания

Толедо, Испания

Толедо е забележителен средновековен град, разположен на планински хълм в централната част на Испания, на 70 км. южно от Мадрид. Наречен "Градът на трите култури", Толедо е включен в световното и културно наследство на ЮНЕСКО с архитектурното си богатство, резултат от историческото съжителство на християни, мюсюлмани и евреи.

Толедо съществува от древността под името Толетум. През 193 г. пр.н.е е превзет от римляните, които използват удобното му разположение, ограден от три страни от река Тахо, и го превръщат в крепост и военна колония. През 569 г., след падането на Римската империя, кралят на вестготите построява своя дворец в града и той се превръща в политическа и религиозна столица на страната.

 

След завладяването на Толедо от маврите през VIII век неговият разцвет продължава. Градът е важен културен и икономически център, в който съжителстват маври, мосараби и евреи. Той става известен в Европа и Ислямския свят с производството на стомана, най-вече на висококачествени мечове и други оръжия.

Толедо остава под контрола на маврите до 1085 г., когато кастилския крал Алфонсо VI го превзема. Под прекия контрол на кралете на Кастилия в града дълго време се запазва религиозната толерантност. Но започналите в края на XV век репресии срещу евреи и маври постепенно довеждат Толедо до упадък. Важността му в политически план съвсем намалява, след като през крал Филип II премества кралския двор в Мадрид. Но в културно отношение градът продължава да се развива, а в края на века тук се установява Ел Греко.

В сърцето на Толедо се издига готическата Катедрала, чийто строеж продължава повече от два века. С деветдесет и една метровата си кула тя е една от най-големите катедрали в страната. В нея се пази дарохранителницата, направена от първото злато, донесено от Христофор Колумб при завръщането му от новооткритите земи. 

Арабската крепост Алкасар, построена на мястото на стара римска крепост, се издига внушително над реката. Крал Карл I решава да премести там резиденцията си и поверява реставрацията на Алкасар на известния архитект Алонсо де Коварубияс. През следващите векове крепостта многократно е разрушавана и опожарявана, но днес е реконструирана и разкрива великолепието си, като във вътрешността й се помещава военен музей.

           

Известният художник Ел Греко пристига в Толедо през 1577 г. и е толкова впечатлен от града, че решава да се установи в него. Тук той създава едни от най-фундаменталните си творби с религиозна тематика за църквите в града. Къщата, в която е живял е превърната в музей.

Сред забележителностите са църквата Сан Хуан де лос Рейес, която е била част от манастир, построен в готически стил с арабски елементи, църквата Санто Томе, впечатляваща с арабския си стил, църквата Сантяго дел Арабал, джамията Кристо де ла Лус, старата градска порта Бисагра от Х век, руините на римския амфитеатър. Мостът Алкантара е построен от римляните и възстановен от маврите.

Музеят на изкуството съдържа над 30 хиляди произведения от цял свят - графики, живопис, декоративно изкуство.

Кулинарното изкуство в Толедо е формирано от дългогодишната традиция на населението в лова и скотовъдството и от кухнята на маврите. Пъдпъдъците са преобладаващата част в менютата и се сервират пълнени или гарнирани с типичен вид боб. Характерни са и кулинарни изкушения с агнешкото месо - пържено или варено и картофеният омлет. Не са за подценяване и Queso manchego - узрялото сирене от овче мляко и марципанът, който се произвежда в града.

Avas 

Не пропускайте

Най-високите мъже в света

Най-луксозните океански лайнери II

Най-луксозните океански лайнери I

В Япония и есенните листа се превръщат в изкуство