Дестинации и топ забележителности в Европа - Хърватия

Дубровник, Хърватия

Дубровник, наречен Перлата на Адриатика, е може би един от най-красивите градове в цяла Източна Европа. Зареден е с впечатляваща архитектура, блестящи църкви, музеи и скулптури - една разходка по дългите 2 км. градски стени предоставя спиращи дъха гледки към стария град и Адриатическо море. 

Главната пешеходна улица - Страдун, започва със стар манастир и завършва с красив площад. Един от символите на града е кулата на крепостта Минчета. Крепостите Бокарт, Ревелин и Ловриенац се намират извън крепостните стени. 

Дубровник, наричан в миналото Рагуза е основан при сливането на два града - Лаус, разположен на малък остров по южното далматинско крайбрежие и Дъбрава, славянско селище в подножието на горист хълм. Ивицата плитчини между двете части на града е засипана през XII век, обединявайки селището около новопостроения площад Страдун. Градът е укрепен и са построени две пристанища на двата края на провлака.

От своето основаване през VII век, градът е под защитата на Византия, след това попада под венецианска власт и през XIII век вече е част от Унгарско-Хърватското кралство. Следващите 4 века Дубровник е свободна държава - Рагузка република. Окончателният край на републиката е сложен от силите на Наполеон и тя става владение на Франция. След Виенския конгрес е анексирана от Астро-Унгария и през 1929 г. влиза в пределите на Югославия.

По време на Войната за независимост на Хърватия срещу останалите югославски сили старият град на Дубровник е обсаден и бомбардиран. След края на войната е започнат мащабен проект за реконструиране на града със съдействието на Юнеско и градът е възстановен в древен стил, запазвайки атмосферата си.

Avas 

Не пропускайте

Най-посещаваните градове в Северна и Южна Америка

Най-посещаваните градове в Европа

Буенавентура - най-влажният и дъждовен град

Хилда - очарователният pin-up модел на 50-те години