Дестинации и топ забележителности  в Европа - Франция

Ментон, Франция

Снимка: Vinbaron

Разположен  на френската Ривиера по протежение на френско-италианската граница, Ментон заслужено получава прякора си "Перлата на Франция" - той е очарователно малко френско градче, между Монако и Италия, в което се намират едни от най-приказните имения в Европа.

Известен е с многобройните си градини, с ежегодните фестивали (лимонен, коледен и музикален) и с безбройните си казина. Сред най-атрактивните забележителности са бароковата базилика Свети Арахангел Михаил, музеят на Жан Кокто в Бастиона на пристанището и ритуалната зала на Кметството.

Районът около Ментон е бил населяван още от палеолита. По римско време, на мястото на днешния град е преминавал римски път, носещ името Виа Юлия Августа. През XI век е било построено първото голямо селище около замъка Пуйпин, който през XII век става собственост на италианско семейство, издигнало изцяло нова постройка. По това време Ментон става част от Република Генуа. Първото споменаване на града датира от 1262 г. Той е бил част от Княжество Монако, но през 1848 г. става независима република, а по-късно към него претенции проявява и Италия.

Ментон е идеална дестинация за почивка както през лятото, така и през зимата. Мандарините, портокалите и лимоните са един от символите на града. Ментон е един от най-топлите курорти на Френската Ривиера и благоприятният климат спомага за развитието на града по времето на Бел Епок - периодът преди Първата световна война, когато икономиката и техническият прогрес в Европа са във възход. По това време английски и руски аристократи окупират града и построяват приказни вили и скъпи хотели. 

Ментон е известен с великолепните си градини, като една от най-посещаваните от тях е Вал Рахме, създадена от сър Пърси Радклиф в чест на любимата му съпруга. Друга атрактивна градина е Сере де ла Мадоне, създадена от прочутия градинар Лорънс Джонстън. Не по-малко популярна е и градината Фонтана Роза, която е била собственост на писателя Висенте Бласко Ибанез.

Снимка: Bohyunlee

За първи път Ментон отдава почит на лимоните, портокалите и мандарините през 1933 г. и от тогава до днес всяка година в средата на февруари градът отбелязва Празникът на лимона с над 250 хиляди посетители.

Снимка: Bohyunlee

Най-голямата атракция са огромните скулптури, направени от цитрусови плодове, чието изработване отнема месеци.

Avas 

Не пропускайте

Шоколадов туризъм

Свети Агатон - избраният за римски папа на над 100-годишна възраст

Ужасяващи неща, нормални за своето време

Двете най-скъпи парчета пица в света