Дестинации и топ забележителности в Европа - Франция

Руан, Франция

Руан, разположен по бреговете на река Сена в Северна Франция е град с богато историческо минало. Древното население на града се появява в края на ерата на независимостта на келтите. По време на норманските династии е бил втората столица на Англия, по римско време е бил главен град на Галия.

В началото на IX век става столица на Нормандия, а век по-късно в него приема светото кръщение викингът Ролон, първият херцог на Нормандия. По време на Първата световна война в Руан се разполага британска военна база, а през Втората световна война е окупиран от немските войски.

Забележителности в Руан са почти всички сгради, защото центърът на града се състои от средновековни улици и къщи, без нито една съвременна сграда. Съдебната палата е най-красивият готически дворец на Франция. Преди повече от 500 години там е било седалището на управленските индустрии на Нормандия.  

В близост до Съдебната палата е катедралата "Света Богородица", където се намира гробът на предводителя на викингите Ролон. Тя е една от най-впечатляващите постройки в града с височина от 151 м. - най-високата катедрала във Франция. Руанската катедрала държи още един рекорд – ширината на западната й фасада е 61,60 м.

Руан е придобил печална известност от процеса срещу Жана д'Арк, която по време на Стогодишната война англичаните изгарят на кладата на 30 май 1431 г. Днес на площада "Вийо Марше", мястото, където някога се издигали пламъците на огъня, е издигната катедрала, посветена на Жана д'Арк.

Avas

Не пропускайте

Най-опасните страни в света

Най-безопасните страни в света

Най-добрите летища в Европа

Несъвършенството - трън в окото на перфекциониста