Дестинации и топ забележителности в Европа - Македония

Скопие, Македония

Скопие е сред най-разнообразните и завладяващи европейски столици - местните жители играят шах в парковете, а през нощта хората се тълпят в центъра на града - тук съжителстват мирно християнската и ислямска култури. 

Каменният мост над река Вардар символ на града                                           Снимка: Svilen Enev

Скопие е разположен в северната част на Република Македония, по двата бряга на река Вардар. В града се намират най-важните учреждения на страната – Македонската академия на науките и изкуствата, Университетът "Св. св. Кирил и Методий", Педагогическата академия, Македонския народен театър, повечето индустриални предприятия. 

Снимка: Juan Antonio Segal

               

Градът е основан през III век пр.н.е. През 164 г. пр.н.е. е завладян от Рим, земетресение през 518 г. разрушава почти напълно античния град. Император Юстиан I го възстановява, но 594 г. отново е разрушен от славяните. През IX - X век Скопие е в състава на Първото българско царство и е негова столица от 972 до 992 г. На 19 януари 1392 г. градът е завзет от османците, предвождани от Евренос бей и до 1912 г. e под османска власт.

Снимка: yeowatzup

На 25 октомври 1912 г., двадесет дни след обявяването на Балканската война, сръбската армия влиза в Скопие и година по-късно градът официално е присъединен към Кралство Сърбия. По времето на Първата Световна война Българската армия изтласква сръбските войски и е посрещната като освободител на града.

През 1918 г. градът отново е върнат на Кралството на сърби, хървати и словенци.  През април 1941 г. Пета армия от състава на Българската армия е посрещната за втори път като освободител от българите в Скопие. Българските части напускат града след 9 септември 1944 г. с идването на власт на БКП. След обявяването на независимостта на Република Македония през 1991 г. Скопие става нейна столица.

Снимка: Уикипедия

Сред забележителностите на Скопие са Музеят на Македония, музеят-къща на Майка Тереза, мемориалният център на Холокоста, манастирът на Крали Марко, църкви от X и XIII век с уникални стенописи, джамии, саркофагът с костите на Гоце Делчев, Скопското кале, останки от античния град Скупи - терми, базилика, некропол. 

Avas 

Не пропускайте

Хобитата, които ни правят щастливи

Жигули и Лада

Фармацевтът Пембъртън създава  Coca-Cola през 1886

Най-скъпите имения в света!